Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan je iemand ontdoen van algemene wroeging en angst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iedereen heeft soms wroeging en angst, de vraag is of het hier gaat over een pathologische vorm. Kan die persoon nog normaal functioneren? Of zie je dat die wroeging en angst zijn/haar leven ondermijnt? Je kan die persoon een stukje helpen door hem/haar eerst te observeren en na te gaan wat er juist aan de hand is. Is het een angst over iets in het bijzonder? Of een gegeneraliseerde angststoornis? dat is al een groot verschil. Maar misschien gaat het meer over iemand die erg snel ongerust is, rampenscenario's bedenkt over van alles en nog wat en moet leren relativeren? Dan komt het erop aan zijn/haar angst niet te bevestigen en hem/haar voorzichtig met de voeten op de grond te brengen. Ik weet wel : angst is iets heel dieps, het is bijna wezenlijk. Mensen die rampenscenario's bedenken hebben vaak een diepere angststoornis, die ze dan projecteren op hun omgeving om ze hanteerbaar te houden. Wroeging heeft vaak te maken met schuldgevoel. Leer die persoon dat het verleden voorbij is. Wat er ook gebeurt is, of juist niet, wat hij/zij ook gedaan heeft, of juist niet...daar kan hij/zij nu niets meer aan veranderen. Het enige moment waar hij/zij iets aan kan veranderen in het "nu"... Zoals aangeraden in andere antwoorden, is de diagnose vragen aan iemand die kennis heeft van de geestelijke gezondheidszorg, aanbevolen. Alleszins toch als de angst/wroeging ervoor zorgt dat die persoon niet meer "normaal" kan functioneren. Die kan de man/vrouw in kwestie dan doorverwijzen naar een geschikt therapeut. Sommige angststoornissen zijn goed en snel te behandelen met gedragstherapie, voor anderen zijn er andere therapieën beter. Hangt ook af van de voorkeur van de persoon : bv. wil hij/zij enkel "praten" of (ook) meer lichamelijk werken? liever in groep of individueel? Uit je vraag kan ik zelf niet opmaken welke "behandeling" er mogelijk het meest geschikt is.

Gegeneraliseerde angststoornis? Psycholoog inschakelen.

Dat kan alleen de persoon zelf, en dan heel vaak met hulp van een deskundige: een psycholoog of psychiater, eventueel met medicatie. Maar een persoon kan nooit dit soort problematiek van een ander afnemen.

Niet. Daar kan jij niet voor zorgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100