Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wie heeft ervaring/kennis/informatie over het maken van een moodboard voor iemand met een "milde" vorm van autisme? Zie extra uitleg!

Veel mensen met autisme vinden het moeilijk om hun gevoelens te uiten / -te plaatsen of hun problemen te verwoorden. Mijn idee is, om daarvoor een moodboard te maken. Wie heeft er ervaring mee, heeft bronnen voor me of heeft goede ideeën?

Toegevoegd na 17 minuten:
Mijn vraag betreft kinderen in alle leeftijdsgroepen, maar zeker ook jongeren in de puberteit, als de wereld er nog ingewikkelder uitziet vanwege het volwassen worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Goede idee Wendy. Pictogrammen met verschillende duidelijke smiley's? Blij, verdrietig, boos. Ooit hadden zij dit op de ZMOK-school waar mijn zoon op zat bij iedere kind op tafel. De wat oudere kinderen 10-12 jaar konden dan ook nog iets erbij zetten, als: over praten of niet. Ben benieuwd naar andere tips!

Het helpt ze vaak ook om verschillende kleuren te gebruiken (bv: rood=boos). En ook steekwoorden van het gedrag te beschrijven. (bv: praat harder) Pubers vinden de kleuren vaak kinderachtig en kunnen met wat hulp het gedrag wel zelf beschrijven. Succes!

Pictogrammen kun je downloaden op www.sclera.be

Wat mijn moeder vroeger deed: Ze had een vel A3 papier, en daar heeft ze eigenlijk een soort kalender op getekend voor één maand. Elke dag voor het slapengaan mocht ik er zo'n smiley sticker op plakken. Die stickers plakten we dan samen op, en we bespraken altijd even wat er gebeurt was die dag. En als aanvulling kun je dan ook nog een rijtje van mama doen... Gewoon een rijtje vakjes onder de kalender, waar de moeder dan een sticker mag plakken als ze trots op je is, vond dat je lief was die dag etc. En dan natuurlijk bij x stickers een beloning

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100