Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe voer ik de Zen meditatie uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Aangezien ik niet weet wat je precies bedoelt, heb ik even gezocht op YouTube en daar vind ik verschillende video's, zowel in Nederlands als Engels. Ik zal er een paar in de bronvermelding zetten. De eerste twee zijn (zo te zien deel van een serie) in het Engels, de derde is in het Nederlands. Hopelijk is dit wat je zoekt. Succes!

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=lZn6vme2FDU...
http://www.youtube.com/watch?v=OAF6tI4Ia2I
http://www.youtube.com/watch?v=r4gTXjg1g1s...

Deze pagina legt beknopt uit hoe het in z'n werk gaat: http://nl.wikipedia.org/wiki/Za-zen "Zazen doet men op een kussentje of een bankje in de lotushouding, alleen of in een groep. De rug is gestrekt het hoofd iets naar voren gedraaid zodat de kin wordt ingetrokken. De handen vormen ter hoogte van de navel een kosmische mudra, waarbij de vingers van de linkerhand op de vingers van de rechterhand gelegd worden. De duimen raken elkaar licht. De houding van de handen helpt vast te stellen hoe de geestelijke toestand is. Neigt men naar een slaaptoestand, dan zakken de duimen naar beneden en los van elkaar. Wanneer iemand sterk zit te denken en te tobben, dan gaan de duimen stijf tegen elkaar aan en komen wat omhoog. Tijdens de meditatie komen allerlei gedachten boven. De bedoeling is deze gedachten te laten komen en gaan, zonder er al te veel belang aan te hechten of ze te beoordelen. Door telkens rustig terug te keren naar het object van de meditatie (ademhaling, tellen of koan), krijgen gedachten langzaam minder grip."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Za-zen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100