Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat doe je als er geen klik is met een therapeut?

Ik heb sinds enkele weken i.v.m. het zwangerschapsverlof van mijn huidige therapeut een andere therapeut waarmee ik totaal geen klik heb. Ik vind haar zeer deskundig, maar doordat ze dat telkens weer wil profileren, gaat dit me juist tegenstaan. Ik heb al diverse keren gehoord dat ze ontzettend veel clienten heeft geholpen, cursussen in Frankrijk heeft gevogld en dat ze mensen in de praktijk heeft met soortgelijke problematiek als ik waarmee het erg goed gaat. Daarnaast gebruikt ze ontzettend veel vaktermen, wat mij enorm onzeker maakt. Ik ga me steeds kleiner en nietiger voelen. Ze is tijdens de therapie meer aan het woord dan ik en soms lijkt het wel alsof ze zich naar mij toe wil bewijzen. Ik merk dat ik me enorm aan haar ga irriteren. Ik heb al voorichtig aangegeven dat ik me door haar gedrag onzeker en angstig voel (ze doet me aan iemand uit mijn jeugd denken), maar er verandert niets. Ik merk dat ik steeds onzekerder word en voel dat dit me niet gaat helpen. Eerlijkheidshalve moet ik vermelden dat ik nog maar weinig van haar kan hebben en dat dit omgekeerd ook zo lijkt te zijn. Ik wil nu de therapie beeindigen, maar vind het nogal laf om weg te lopen. Wat denken jullie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met lafheid heeft dat echt niets te maken. Tussen een therapeut en een client moet het klikken anders slaat de behandeling nergens op. Je bent daar om geholpen te worden en blijkbaar is zij gewoon niet de persoon die dat jou kan bieden. Ook al had ze gouden trofeeen, dan kan het toch zijn dat het nu net tussen jullie niet klikt. Evengoed kan je misschien op papier zetten waar je echt veel moeite mee hebt en dat eventueel aan haar voorlezen. Misschien kan je dan ook aangeven wat je nodig hebt om je veilig bij haar te kunnen voelen want alleen dan kan je je open stellen en inzichten ontvangen en helen. Want misschien is het voor jullie beiden wel lastig. Voor jou omdat je met je andere therapeut blijkbaar wel een goed band had en nu ineens "opgescheept" zit met een ander. Voor haar misschien omdat zij dat ook wel weet en zich er zelfs mogelijk onzeker door voelt en daarom zoveel praat en zich wil bewijzen dat zij óók goed is. Misschien dus nog 1 kans geven en als dat niet werkt een andere therapeut opzoeken lijkt me. Dat is niet laf. Dat is goed voor jezelf zorgen. Dat is achter je zelf staan. Succes.

het is heel belangrijk dat je haar vertrouwt, dus zoek een andere therapeut en vertel deze dat je niet meer komt, het is wel netjes om de reden aan te geven.

therapie is om je beter te maken, dat is hier duidelijk niet het geval, toen ik ook therapie volgde kreeg ik best vaak de vraag, vind je het nog prettig om met mij te praten, want je bent hier om er beter van te worden. ik zie geen argument om niet van therapeut te veranderen, liever zo snel mogelijk dus. en je bent absoluut niet laf!!!

In je eigen belang; vraag om een andere therapeut! Daar is niks lafs aan. Je moet haast wel een soort klik, of vertrouwensband met je therapeut hebben, anders werkt namelijk je hele therapie niet meer. Deze therapeut, helpt je niet, dat moge duidelijk zijn, sterker nog, ze verergerd je "klachten". Een therapeut die veel aan het woord is, en al die dingen maar blijft herhalen over zichzelf zoals je dat zegt, heeft volgens mij zelf een probleem (narcistisch probleempje, of zelf onzeker) Laf ben je al zeker niet, je bent juist een held als je voor jezelf kiest, en of tijdelijk stopt, of om een andere therapeut vraagt. Niet twijfelen, het gaat hier om je eigen gezondheid! Ik zou ook niet eens meer gaan als ik jou verhaal zo lees. Even een telefoontje plegen, desnoods met iemand van het kantoor daar, en zeggen dat je je niet prettig voelt bij deze therapeut, en er alleen maar nerveuser en onzekerder van wordt. Doen! Heel veel succes!!!

Je zit niet voor niets bij een therapeut, als het juist averechts werkt moet je dat bij haar aangeven, het is juist de bedoeling dat jij je beter gaat voelen en niet slechter. Geeft het aan en vraag om een ander of in ieder geval geef haar de kans om het anders aan te pakken. Zeker als je er niet gemakkelijk onder vind door oude herinneringen moet je de optie aangeven dat je helemaal weg wilt in ieder geval tot de andere weer terug is.

Het kan twee kanten op zijn. Of je gaat een andere therapeut vinden die wel bij je aansluit. Of deze therapeut is voor jou een teken dat er nog iets niet lekker zit. Want dat je geen klik hebt en je je zelfs ergert aan zaken, zijn toch tekenen dat er iets in je zit wat niet goed afgehandeld is. Doordat jij nu deze therapeut hebt getroffen kan natuurlijk een 'teken' zijn dat jij aan dat stukje in jezelf kan gaan werken. Zie jij dit misschien ook als een teken, dan kan je je ergernissen bespreekbaar maken. De therapeut is er natuurlijk om je te helpen hiermee en dat zal diegene ook gaan doen, daar ben ik van overtuigt. Of je zoekt wel een andere therapeut, maar misschien voelt dat wel als vluchten. Vluchten voor het 'type' persoon, een type persoon waar je in je leven al vaker tegenaan bent gelopen en altijd al problemen mee gehad hebt. Misschien doet deze therapeut je wel herinneren aan iemand uit je jonge jeugd/verleden. Zelf heb ik ervaren dat een type persoon me altijd in het leven dwars zat. Na onderzoek ben ik erachter gekomen dat deze personen veel op mijn broer lijken. Zo terug beoordeeld was mijn beste jeugdvriend ook zo een type en diverse managers van mijn (vorige) werk ook. Altijd had ik er een probleem mee. Ik wilde ook vluchten en weer ander werk gaan zoeken, maar ik wist dat bij een volgend werk ik weer diezelfde type persoon zou gaan tegenkomen. Dus ik besloot om te blijven en eraan te gaan werken. Met succes, hoewel ze me soms nog op de kast kunnen krijgen, heb ik de overhand gekregen en die manager op mijn werk zijn niet meer mijn managers en zijn ze weg of hebben ze een andere functie gekregen. Dus aan jou ook de vraag: heb jij deze type persoon (van je therapeut) al vaker tegen het lijf gelopen? Is het misschien een telkens terugkerende situatie voor verschillende perioden van je leven? Dan zou ik niet meer gaan vluchten, maar het als een kans zien om eindelijk deze situaties/personen voor jezelf aan te gaan pakken. Toegevoegd na 6 minuten: Ik heb nu pas je toelichting goed gelezen, en je zegt het zelf als dat type persoon je doet denken aan iemand uit je verleden. Daar voel jij nog erg veel pijn en heb je veel verdriet door gehad. Dus het is een uitstekend onderwerp om te behandelen als therapie. Je hebt het al voorzichtig aangekaart, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Verder in reacties...

Het is een therapeut! Dat houd in dat je daar jezelf helemaal leert open te stellen over alles. Jezelf durft te uiten enz enz... anders kan een therapeut niets doen voor je. Nu zit je tijd te verspillen aan irritaties, gedachtes over van alles en aan of je de therapie wil beeindigen. Zo kom je niet aan je behandelingspunten toe waar je eigenlijk voor kwam. Schrijf desnoods een email met daarin precies wat je hier neer gezet hebt. En dat je een vervanging wil. succes Toegevoegd na 12 minuten: oke ik was te snel met reageren en had iets over het hoofd gezien. Dat je therapeut jou aan iemand van vroeger doet denken is naar mijn idee juist heel goed. Je komt in het leven vaker iemand tegen waar je vergelijkenissen in aantref, vaak zijn het juist de vervelende eigenschappen. Je bent al op de goede weg juist doordat je er bewust van bent dat dit een probleem is. Stuur je vraag gewoon naar je therapeut, die neemt je dan echt wel serieus en doet diegene het alsnog niet dan kan je om vervanging vragen. succes

Ik ben het helemaal eens met de voorgaande antwoorden: het contact met je therapeut moet in de basis goed zitten. Als die klik er niet is, gaat het niet werken en doe je er goed aan iemand anders te zoeken. Niettemin kan het zinvol zijn om, voordat je iemand anders zoekt, dit conflict/probleem door te werken met de therapeut. Daar kun je veel van leren, vooral als dit probleem iets te maken heeft met de problemen waarvoor je in beginsel hulp hebt gezocht. Daar heb je al een start mee gemaakt door het voorzichtig aan te kaarten en dat vind ik supergoed! Dat lijkt me namelijk moeilijk en eng, vooral als iemand zo duidelijk de deskundige wil uithangen. Ik wil nog toevoegen dat het voor de therapeut ook belangrijk is als je jouw probleem met haar gedrag duidelijk te berde brengt. Want als jij je niet goed voelt in het contact met haar, moet zij daar ook op de een of andere manier last van hebben. Ik ben zelf therapeut, en hoewel deskundig, ben ik niet volmaakt. Daarom leer ik graag van mijn cliënten. Ik vind het niet leuk om kritiek te krijgen, maar een gesprek over wat er mis gaat in de therapie levert zowel mij als mijn cliënten vaak zeer veel op. Het geeft vaak een enorme verdieping in de behandeling. Ik heb zo'n vermoeden dat jouw vervangende therapeut hier iets minder voor open staat. Toch weet je maar nooit. Ik raad je aan om nog één keer te proberen dit te bespreken met haar (maar alleen als je je er tegen opgewassen voelt!). En dan zou ik het wat minder voorzichtig doen: heel duidelijk zijn over wat er met je gebeurt wanneer ze doet wat ze doet en haar vertellen wat je in plaats daarvan wèl nodig hebt van haar. Als je opgelucht uit dat gesprek komt, is er hoop op verbetering. Voel je je nog steeds niet gehoord, dan houdt het op en wordt het de hoogste tijd voor een andere therapeut.

op zich maakt het niet uit waarom het klikt en bij wie het niet klikt. feit is dat jij je vrij genoeg moet voelen en voldoende vertrouwen hebt om zonder op je woorden te letten of je te ergeren aan kan geven wat je denkt (waar het dan over mag gaan!!) nu ben je bezig om op te letten HOE je iets zeg, en wat je kan zeggen, waarbij je je doel finaal mist. het is niet laf om weg te lopen, en dit hoeft ook niet. geef aan dat JIJ voelt dat het niet klikt en jij je hierdoor niet genoeg op je gemak voelt om ongeforceerd en met een zeker gevoel te kunnen zeggen wat JIJ wil zeggen. jij hoeft geen rekening te houden met therapeut!!! het moet omgekeerd zijn. zoek dus iemand anders waar jij je wel prettig bij voelt eerst!!! en intake/kennismaking, leg concreet uit hoe en wat, vertrouw op je intuïtie voor je een overstap maakt. JIJ bent de persoon die de regie heeft met wie je praat en waar je je prettig bij voelt. niet iemand anders. overleg even met je huisarts/verzekering of je over kan stappen. (dit kan verschillen van verzekering tot verzekering en van therapie tot therapie) in ieder geval schiet het op deze manier niet op, dus voel je niet schuldig. het gaat om JOUW en niet om de therapeut die je verantwoording af moet leggen over je keuze. succes!!

Om vooruit te kunnen komen is het belangrijk dat het klikt. Het komt mij over dat jouw therapeut niet op jou is afgestemd en zichzelf profileren veel belangrijker vindt. Jij bent de hulpvrager en hoeft dus niet naar deze verhalen te luisteren voor het geld dat het kost. De focus van de hulpverlener oet op jouw zijn gericht en de hulpvraag die je stelt. Frankrijk cursussen en ontsettend veel clienten zijn niet boeiend voor jou. Jouw relatie met de therapeut en de trigger die bij jou ontstaat vanuit het verleden helpen niet voor en gode cleint-behandelaarrelatie. De kust is om daar open over te zijn en kijk eens naar de stappen van Marshall Rosenberg in het principe van Nonviolent communication. Succes.

Om te beginnen vind ik het nooit laf, als je besluit een andere therapeut te zoeken. Dat is voor mij opkomen voor jezelf en je belangen. Het is juist heel belangrijk dat het klikt tussen jou en je therapeut. Je schrijft, dat je huidige therapeut met zwangerschapsverlof is: betekent dit, dat ze weer terugkomt? Je zou (in overleg) kunnen overwegen, om te stoppen met therapie tot ze weer terug is? Een andere mogelijkheid is misschien haar niet, zoals je hebt gedaan, voorzichtig duidelijk te maken wat je dwarszit, maar ZEER duidelijk. Dat zal moeilijk voor je zijn, maar dat zou je ook schriftelijk kunnen te doen: per brief of per mail. Succes!

Ik ben misschien een beetje kort door de bocht maar gewoon ermee stoppen.Het is niet laf om weg te lopen.Zoek een nieuwe therapeut en stuur een briefje of een mail naar je huidige therapeut en zeg dat je ermee wilt stoppen om bijv. priveredenen.Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100