Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Paniek aanvallen. Wat nu? Lees beschrijving.

Ik ken iemand die heel erg last heeft van paniek aanvallen. Ze voelt zich de hele dag nerveus en voelt dit de hele dag door.
Wat kan ze het beste gaan doen? Is er een manier om ermee om te gaan?

Ze heeft voor zichzelf al van alles geprobeert en het lijkt totaal niet te werken.
Hebben jullie misschien nog ideëen? Ze kan er echt niet meer tegen en ik heb ook heen ideëen meer.

Alvast bedankt.

Toegevoegd na 1 dag:
Ze is al onder behandeling. De vraag is meer wat ze kan doen om er het beste mee om te gaan? Is er een goede behandeling? Want de GGZ blijft zeggen dat ze geduld moet hebben...geduld? Waarop? Das heel moeilijk als je je dagen extreem slecht doorkomt en steeds heel erg nerveus en paniekerig bent, en je weet niet eens waarom je bang bent.

Vertel me aub hoe ze het beste door haar dag kan komen en dus geduld moet hebben. En wat een goede behandeling zou zijn. En medicijnen werken helaas niet, omdat ze nog een ander probleem heeft, dat ervoor zorgt dat de medicijnen het erger maken.

Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jouw vraag: Wat kan ze het beste gaan doen? Is er een manier om ermee om te gaan? Mijn antwoord ervaring ( heb een angst syndroom : Ze kan niks er tegen doen! Een angst aanval komt zo onverwachts dat je er niets aan kan doen ( pillen misschien slikken, 'heb ik gehad ' ben ik nu op tegen ) Die verminderen het moment van de aanval misschien,maar het veranderd de angstaanval er niet door,vaak komen er nog hallucinaties bij door pillen. Maken je nog meer labieler dan dat je al bent!! Het is vreselijk zo een aanval, van een sterk mens zak je in elkaar als een hoop ellende, als een kind van 3 die een spin ( zacht uitgedrukt denk ik )voor het eerst ziet! Wat ik heb gedaan ( niet aan te raden ) ik heb me geïsoleerd van alles waar ik een angstaanval dacht door te krijgen ,dus opgesloten als een kluizenaar, weg van iedereen!! Geen onverwachtse dingen meer of enge dingen ( dacht ik ) Ja het helpt...........totdat er een brief komt van wat je totaal niet had verwacht en je zakt weer in elkaar als 1 grote lege zak!! Vreselijk!! Angst ,angst en nog eens angst. Angst stikt ,angst verlamt,angst is als vuur het vreet aan je ,je gaat er aan kapot mits je het accepteert dan ga je de goede kant op! Een angstaanval veroorzaakt ook nog eens een grote schaamte dat JIJ dit plotseling bent,van een volwassen mens veranderen plotseling in de meest bange klein kind die je maar kan bedeken,dat bevordert nog meer angst het is een cirkel waar je in zit. Ik heb het 'eindelijk' na jaren geaccepteerd dat het me kan overkomen ,spontaan door iets wat ik niet in de hand hebt en waar ik ook ben ik in elkaar zak ,met gillen,huilen schreeuwen noem maar op. Het is me overkomen de laatste zware aanval zo een 3 jaar geleden bij de belasting balie ,waar wel 30 mensen stonden. voorstellen: Ik kom gewoon als een volwassen iemand binnen en wacht netjes op mijn beurt. Praat met mensen als een normaal mens. Totdat ik bij die man moet komen en die begint me daar uit te kafferen ( voor iets waar ik totaal geen weet van had ) en ik zak in elkaar en het hele verhaal wat ik al geschreven hebt gebeurd. Sta je dan achteraf voor gek.........in mijn ogen en gedachten toen wel. Nu als het me gebeurd,zeg ik 'gewoon' : Ik heb een angstaanval en loop jankend verder! Heel veel sterkte met je vriendin!!! Toegevoegd na 4 minuten: ps. die angstaanval duurde 3 weken lang,ik kon het niet stoppen,die belasting meneer was echt een schoft deze man had geen recht om tegen iemand zomaar uit te vallen! Nu sta ik er sterker voor!

Als ze alleen 'voor zichzelf' al van alles geprobeerd heeft en het werkt niet, is het tijd voor professionele hulp. Ze zal er mee naar de huisarts moeten en zichzelf moeten laten doorverwijzen. Als ze dat ook al gedaan heeft, moet ze vooral niet opgeven, maar doorzoeken tot ze een therapie vindt die wel werkt voor haar.

Het lijkt er een beetje op alsof ze onder de stress zit ? Als dit zo is misschien moet ze dan wat meer tijd voor haar zelf vrij maken, Meer ontspannen ? Sommige mensen kunnen niet goed met gespannen sweer omgaan en gaan dan zeer nerveus worden of worden ze uit het niets erg kwaad etc.

Bij paniek aanvallen is het vooral je verleden en de ervaringen daarin die je in het heden dwars liggen. Bij 'van alles geprobeerd', valt daar ook de confrontatie met het verleden onder? Het mentale aspect? Misschien eens een richting om in te gaan.

Wanneer iemand eenmaal een paniekaanval heeft gehad kan de angst om nog een paniekaanval te krijgen, juist de oorzaak zijn om weer een paniekaanval te krijgen. Zo beland je helaas in een vicieuze cirkel. Wat je kan doen tijdens een aanval: * Een belangrijk onderdeel is de ademhaling. Zorg dat je rustig blijft ademen en probeer steeds door de buik te ademen en niet door de borstkas. * Iets dat ook goed helpt is lichamelijke inspanning. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of een andere zware lichamelijke inspanning verricht, wordt de adrenaline weer op het normale niveau gebracht. Wat je beter niet doet: * Er zijn diverse factoren die de paniekaanvallen kunnen verergeren en/of het aantal aanvallen kunnen verhogen, te weinig slaap bijvoorbeeld. * Te veel cafeïne en theïne drinken is ook niet goed. * Ook alcohol kan meer aanvallen uitlokken. Lees meer raadgevingen in onderstaande website:

Bronnen:
http://www.paniekaanval.nl/doen.php

Een behandeling tegen paniekstoornis duurt inderdaad enige tijd. Afhankelijk van hoe lang zij al in behandeling is, zou ze wel verbetering moeten kunnen merken. Een behandeling waarvan bewezen is dat deze helpt, is cognitieve gedragstherapie. Kort gezegd houdt dit in: - de situaties die zij vermijdt omdat ze bang is voor een paniekaanval niet meer uit de weg gaan (gedrag) - de angstaanjagende gedachten die zij heeft tijdens een paniekaanval onder de loep nemen (gedachte) - leren omgaan met de lichamelijke sensaties tijdens een paniekaanval (gevoel) Afhankelijk van de oorzaak van haar paniekaanvallen zou EMDR ook een goede optie kunnen zijn, bijvoorbeeld als ze iets ergs heeft meegemaakt.

Bronnen:
www.emdr.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100