Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet soms ineens zo overgevoelig ben en/of soms zo impulsief dingen kan doen of zeggen,want daar heb ik vaak last van?

Hallo,beste mensen en vrienden van GV,

Ik doe soms dingen héél spontaan en impulsief en vaak heb ik ook van die overgevoelige momenten weet je wel?

En dan reageer ik soms héél bot of stom ofzo of zeg ik iets verkeerd.

Wat moet ik hieraan doen of is het dan,zoals m'n moeder en vader zeggen dat t gewoon de * puberteit* is?

Maar soms wou ik dat ik niet zo impulsief en overgevoelig was....

Vaak probeer ik ook wel m'n gevoelens te verbergen door stoer gedoe enzo en dan doe of zeg ik dingen verkeerd,maar wat kan ik nou écht veranderen?

Alvast héél hartelijk bedankt voor jullie hulp en antwoorden,ok?

groetjes,
Dennis

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zijn net wat vragen over ego gesteld hier. Ik denk dat je daar al wat tussen vindt, sowieso op GV, maar wat ik je persoonlijk om te beginnen wil meegeven: Oefen geduld door één ding tegelijk te doen wat je leuk vindt, en spits je daarop. je kunt wel meerdere dingen doen, maar een voor een. En l;aat dan eens pc, tv en telefoon uit. gewoon ff jij met je bezigheid. Ga een vorm van ontspanning oefenen. Waar je veel inzicht van krijgt en ook goed voor je lichaam en geest is zijn de volgende dingen bijvoorbeeld: Meditatie, Tai Chi, Mindfulness, Yoga, Muziek maken. Er zijn vele meditatievormen. Over al deze ontspanningsvormen is wel wat terug te vinden hier op GV of Youtube, of internet. Maar mocht je zulke dingen serieus willen gaan beoefenen is een leraar wel noodzakelijk, anders kunnen dingen ook tegen je gaan werken, door bijv een verkeerde houding. Ik ben nu anderhalf jaar bezig en heb al veel meer geduld dan toen. Gevoeliger ben ik geworden, maar ik kan beter prikkels verdragen. Wat de dingen zeggen betreft. Ga jezelf trainen dat voor alles wat je zegt, eerst bedenkt: zou ik zelf ook willen dat iemand in dezelfde situatie dat tegen mij zei? Antwoord hoef je niet gelijk te geven. Je kunt bij twijfel kiezen niet lukraak tóch dat antwoord te geven, en dan ruzie te krijgen omdat je iemand onnodig kwetst. Even nadenken mág. Soms is een stilte in een gesprek evenm goed om positie te bepalen en als je hoofd vol zit, kun je beter even helemaal terugtrekken, desnoods op de wc om even een momentje te mediteren. Daar heeft iemand hier op youtube van de week een link over gezet, die moment meditatie. Wat was dat ook weer? Een paar tellen wachten maakt het niet minder spontaan hoor :) Laat spontane dingen alleen doorgang vinden als je lekker in je vel zit. Ben je moe of onzeker oid, dan kun je beter even twee keer nadenken... Bot en stom is het niet. Je zegt het niet voor niets. Van dit soort dingen léér je ook. Haal jezelf dus niet naar beneden, je bent ok, en iedereen maakt misstappen. Jouw ouders zijn ook niet opgegroeid zonder ze... Niemand is perfect, iedereen is volmaakt.

puberteit, en doe je aljeblieft niet stoer voor dat staat helemaal zo zielig. Groei je wel overheen!

Als je merkt dat je iets verkeerd gaat zeggen, tel dan eerst tot tien. Dat el wel eens helpen. Iedereen zegt wel eens stomme dingen, jr kan altijd nog sorry zeggen. Succes ermee.

Ik snap dat het voor jou zelf heel verwarrend en genant kan zijn. Ik denk dat het voor een deel karakter is en gezien je leeftijd, voor een groot deel puberteit. Zelfs de meest ingetogen (saaie) mensen zijn in hun puberteit wel iets lossen en uitbundiger geweest. Dus, tenzij het echt in je karakter zit, kom je eroverheen door heel snel heel serieus en volwassen te worden. Gezien één van je andere vragen wordt je daar mogelijk toch al snel toe gedwongen dus ik zou zelf zeggen: probeer aub gewoon te genieten van deze periode in je leven. Als je puber zijn gebruikt om je ZWAAR te misdragen is dat natuurlijk niet goed, maar een beetje impulsief en flapuit.... heerlijk toch? Je kunt nog de rest van je leven braaf en aangepast zijn. Zolang je geen andere mensen kwetst vind ik dat het moet kunnen.

het leven is een leerschool, dus als je impulsief dingen eruit flapt en dat valt niet goed kijk je de volgende keer wel uit.......... het komt vanzelf goed, je bent je er al bewust van, en dat is de eerste stap. ik was vroeger net zo..... aldoende leert men. ik heb het nu nog wel eens, het scheelt als je kunt zeggen: sorry, ik flapte het er zo uit , ik bedoel........ en nog even over je leeftijd,,jij komt nu in een leeftijd dat je ook mee kunt en wilt praten, en dat moet je ook leren...... mijn zoon 13, kan bv. erg sjagerijnig zijn als hij het er niet mee eens is, hij bereikt er niets mee. mijn neefje 15 , kan zich al veel beter uiten, met humor en redelijke argumenten. het al bekende honing en azijn verhaal... komt goed ;))

Met 15 jaar zijn dat de hormonen en als je van jezelf al je gevoelens makkelijk toont en uit, dan is het in deze fase wat heftiger. Mijn zoon had dit op jouw leeftijd net zo, hij is nu bijna 17 en door ervaring wijzer geworden gaat het al veel beter. Overigens: stoer doen is vaak jezelf overschreeuwen en daar is zo makkelijk doorheen te prikken. Bij ons is de slogan: Stoer is gelijk aan stom....want dan ben je namelijk jezelf niet meer. Reageer je bot of "stom" (=stoer) of zeg je iets verkeerd, dan corrigeer je jezelf zodra je dat merkt. Sorry zeggen is moeilijk, maar wel heel sterk!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100