Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Een afwijkend IQ (verbaal 107 En performaal 80, Totaal is 92) Wat voor gedrag kan dit kind vertonen met deze score?

Wat zou een gedragskenmerk kunnen zijn bij deze score?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Van een kind met zo'n groot verschil tussen het performaal en verbaal IQ heb je vaak in eerste instantie een heel verkeerd beeld. Het kind komt vlot over, kletst er lekker op los. Vaak vallen vervolgens de schoolprestaties nogal tegen. Dat zal in dit geval ook zeker zo kunnen zijn, want een performaal IQ van 80 is niet hoog, dus leren zal niet gemakkelijk gaan, terwijl het verbale IQ gemiddeld is. Verder wil een V/P-kloof niet zeggen dat er iets te merken is aan het gedrag, het duidt ook niet direct op een bepaald onderliggend probleem ( soms "is het gewoon zo"), al is het wel een echt groot verschil.

Sommige kinderen vertonen helemaal geen typisch gedrag en hebben toch een flinke Verbaal-Performaal kloof. Maar wat je wel vaak ziet, is dat zo'n kind een goede babbel heeft maar snel overschat wordt als het gaat om inzicht en begrip. Op school vastlopen op zelfstandig uitvoeren van taakjes, dingen die met inzicht en rekenen te maken hebben. Thuis heel duidelijke structurering nodig hebben om ergens toe te komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100