Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

ik heb al een paar dagen het gevoel dat ik slaap en dat alles wat ik mee maak niet echt is weet misschien iemand wat dit is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat jij omschrijft lijkt heel erg veel op depersonalisatie. Dat is een bekende stoornis. "Een patiënt ervaart een scheiding tussen zichzelf en de wereld, zijn identiteit of lichamelijkheid. Mensen die deze gemoedstoestand hebben ervaren, beschrijven het leven vaak alsof het een film is, onecht of wazig. Het besef van de eigen persoonlijkheid wordt minder (vandaar de naam). Wie de symptomen heeft en in de spiegel kijkt, lijkt een onbekende te zien, maar is tegelijkertijd op de hoogte van zijn identiteit. " Enfin dit is waar je vraag het meest op lijkt. Maar of jij dat ook echt hebt kan alleen een arts of psycholoog vaststellen. Dus mocht je er last van hebben of ongerust zijn bezoek de dokter eens. https://nl.wikipedia.org/wiki/Depersonalisatie

Wat je beschrijft is een verschijnsel dat derealisatie heet (geen depersonalisatie, hoewel dat een verwant verschijnsel is en de twee ook regelmatig samen voorkomen). Bij derealisatie hebben mensen het gevoel dat wat ze meemaken niet echt is. Vaak beschrijven mensen dat het lijkt alsof ze naar een film kijken, alsof er een scherm tussen henzelf en de werkelijkheid inzit, of alsof ze eigenlijk dromen of slaapwandelen en soms zelfs dat het is alsof de werkelijkheid die zij zien, gecreëerd is door iemand die hen voor de gek wil houden en dat iedereen meespeelt in dat bedrog. Derealisatie en depersonalisatie (waarbij je het idee hebt dat je zélf niet echt bent, of niet echt aanwezig bent in deze wereld) zijn geen stoornissen, maar symptomen. Het kan voorkomen bij verder gezonde mensen, en meestal is dat dan in perioden van veel stress, vermoeidheid, slaaptekort of na het gebruik van drugs, maar ook na een schokkende gebeurtenis (negatieve, maar ook positieve of neutrale) zoals een verhuizing, het overlijden van een geliefde of iets anders wat invloed heeft op je dagelijks leven. Deze verschijnselen kunnen echter ook voorkomen als onderdeel van een psychologische stoornis. Dat zijn veel voorkomende stoornissen zoals angst- en stemmingsstoornissen, maar ook psychotische stoornissen of persoonlijkheidsstoornissen. En een enkele keer is het haast een aparte stoornis, als het verschijnsel zich in ernstige mate en langdurig voordoet bij iemand die verder geen andere stoornissen heeft. Het is op zich niet ernstig, maar het kan wel hinderlijk en beangstigend zijn. Belangrijk is om derealisatie te onderscheiden van een waanstoornis: als jij écht zou denken dat de wereld niet echt is en dat je alles meemaakt in een droom en je kunt niet - al is het maar af en toe - inzien dat je daarin ongelijk zou kunnen hebben, dan is er iets anders en ernstigers aan de hand. Ik neem aan dat dit niet aan de orde is, anders zou je deze vraag hier niet stellen zoals je hem stelt. Veel mensen hebben af en toe wel eens last van een lichte vorm van derealisatie in periodes van stress of vermoeidheid. Als het af en toe voorkomt, je verder geen andere psychische klachten hebt, het je niet hindert in je dagelijks leven en het vanzelf weer weggaat, dan moet je je er vooral niet teveel zorgen over maken. Als het je echt hindert, je er erg onder lijdt, het lang duurt, je ook andere klachten hebt zoals angst of somberheid of als je je er zorgen over maakt, ga dan naar je huisarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100