Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik vind het altijd moeilijk om dingen weg te doen, omdat ik bang ben dat ik spijt krijg, maar mn ouders worden gek van de rommel! Wat nu? :(

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om te beginnen zou je de rommel eens op kunnen ruimen! En dat bedoel ik vriendelijk ;) Koop bij Ikea een flink aantal van die doorzichtige plastic boxen (dan kun je zien wat erin zit, altijd handig) en doe daar alles in wat je niet meer nodig hebt maar niet weg durft te doen. Als het om écht heel veel spullen gaat is het handig om op te schrijven wat in welke box zit, mocht je toch nog eens iets terug willen vinden. Daarna kun je per box gaan opruimen. Waarom zou je spijt kunnen krijgen als je iets weggooit? Is het echt belangrijk? Is het nog goed bruikbaar? Heeft het emotionele waarde? Zou het heel misschien ooit nog eens van pas kunnen komen en is het dan echt zo erg om het nieuw te moeten kopen? Op die manier kun je waarschijnlijk al een heleboel weggooien ook al kost het je bij sommige dingen vast nog moeite. Okee, de boxen zijn al een stuk leger geworden! Nu ga je schiften tussen dingen die een emotionele waarde hebben en dingen die je gewoon zonde vindt om weg te gooien. Die laatste dingen doe je weer in boxen en zet je weg. Na een jaar (of bij sommige dingen misschien twee jaar) doe je alles wat je in de tussentijd niet uit de box hebt gehaald gewoon weg. Deze spullen heb je het hele jaar niet gemist dus zullen ze ook niet belangrijk zijn. Nu de dingen met emotionele waarde. Probeer hier wat structuur in aan te brengen zodat je niet alles hoeft te bewaren maar slechts enkele dingen die dan symbool staan voor veel meer. Zo heb ik bijvoorbeeld van mijn lagere en middelbare schooltijd min of meer willekeurig enkele schriften, werkstukken en proefwerken bewaard. Van grotere dingen kun je foto's maken zodat je ze toch nog een beetje bij je hebt. Kaartjes van concerten, festivals etc. en natuurlijk dingen als vliegtickets kun je een leuke collage van maken in een grote fotolijst (eventueel met foto's van de evenementen/vakantie erbij) en aan de muur hangen. Zelf heb ik ook een hele grote kartonnen doos vol met kleinere dingen uit mijn hele leven: enkele verjaardagskaartjes, kleine speelgoeddingetjes, een krant van zomaar een dag en nog meer 'onbelangrijke rommel'. Superleuk om af en toe even lekker in die doos te kijken. Vergeet niet dat de ene mens de andere niet is en dat de één gewoon gelukkiger is met een beetje rommel om zich heen en de ander daar juist gek van wordt. Het kan wél een probleem worden, zie daarvoor de informatie over 'hoarding' bij mijn bronnen.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diver...
http://www.aetv.com/hoarders/
http://www.ocfoundation.org/hoarding/overview.aspx

Gewoon denken ga ik dit ooit nog gebruiken. Ja houden nee wegdoen. Weet je het niet zeker stop het in een doos en berg die doos ergens op

Je geef zelf al het antwoord ik word gek van die rommel Wegdoen die rommel En bij twijfel leg het even weg voor een dag of 2 ?

Als het gaat om dingen die weinig/niets waard zijn: weg doen, je kunt altijd nieuwe kopen. Als het gaat om dingen van waarde: verkopen, je kunt altijd nieuwe kopen.

Een foto maken als herinnering!

Waar zit het probleem? Ook als je dingen wilt bewaren, kun je wel opruimen, dus kennelijk is dat het niet. Als het gaat om op zich bruikbare dingen waarvan je zelf denkt dat je ze nog wel gaat gebruiken: stel jezelf voor dat je een wildvreemde bent in je kamer - wat is nog handig? Wat ga je ècht nog gebruiken? Als je dan dingen weg kunt doen, doe die dan ook echt weg, eventueel na er een foto van te hebben gemaakt. Maak eventueel dozen: doos a voor vast houden(wegens nog bruikbaar of emotionele waarde), doos b voor misschien houden, doos c voor erg twijfelachtig. Als je een hele tijd niet in doos c bent geweest, kun je die eigenlijk wel wegdoen. Als het gaat om dingen die echt niet bruikbaar meer zijn niet kunnen wegdoen, dan _kan_ het zijn dat je een probleem hebt (verzamelwoede, ook wel hoarding genoemd), waarbij hulp van een coach praktisch kan zijn (juist op jouw leeftijd, want als je blijft hamsteren heb je over een paar jaar een groot probleem). Kun je nooit iets wegdoen, wat dan ook, behalve misschien bederfelijke spullen: schakel dan ook hulp in, want je kunt het echt leren. Het klinkt misschien allemaal vrij dramatisch, maar ik spreek helaas uit ervaring, alles bewaren voor je-weet-maar-nooit, en ineens had ik een huis dat zo vol spullen zat dat ik absoluut niet meer kon opruimen en schoonmaken. Ik heb nu hulp bij het organiseren, en ik wilde dat ik dat al op veel jongere leeftijd had gehad.

ooh.. haha heb ik ook altijd je moet gwn een bak kopen die in de onderkant van de kast kan daar stop je alles in en dan is het uit het zicht.. en helpt het al een beetje

Tip: Probeer zsm achter de reden waarom dit het geval is te komen. Dit kan nl uit de hand lopen. Er is een dwangmatige stoornis, verzamelzucht genoemd (hoarding in het engels), die steeds grotere vormen kan gaan aannemen. Je leven kan er behoorlijk ongezellig door worden. Als dit het geval is, kun je zelf idd geen spulletjes wegdoen, hiervoor is professionele hulp nodig... Vaak in combinatie met medicijnen. Hoop dat dit bij jou nog niet het geval is :-)

Soms helpt het als het spullen zijn die je aan iemand kunt geven die er blij mee is. Veel mensen hebben spullen welke niet stuk zijn maar vervangen zijn door betere. Wat mij helpt is dat ik goede spullen naar de kringloopwinkel breng.

je hebt twee soorten mensen. de bewaarders en de opruimers. twee typen in 1 huis is lastig. ik bewaar alles, mijn moeder ruimde altijd veel te snel op. mijn oudste kind wil netheid, de jongste verzamelt. Het zit in je karakter. wat ik geleerd heb: kijk hoe snel iets terug te kopen is voor je het weggooit. Als het duur is of zeldzaam, dan sla je het op. heb je iets een jaar niet gebruikt dan zou je het alsnog weg kunnen doen. maak foto's van dingen waarvan je de herinnering wilt bewaren. Knutselwerkjes van de kinderen bijvoorbeeld hebben bij mij ook jaren stof liggen verzamelen omdat ik ze niet weg wilde doen

Ik ben ook een verzamelaar maar op een gegevens moment moet je het gewoon weggooien maar je moet in het achterhoofd houden dat er altijd wel iets is waar je misschien spijt van krijg. maar dat die spijt niet op kan tegen het opgeruimde gevoel. en je kan weer een tijdje lekker verzamelen zonder gezeur

Alle spullen een kusje geven, en daarna wegdoen.

koop een kast of een mand en ruim het daarin op. Als je zin hebt om er iets mee te doen, pak je het eruit, maar dan moet je het erna wel weer terug in de kast/mand/bak doen.

Neem een doos en doe daar de spullen in die je weg wilt gooien, zet die in de kelder en heb je die doos na een jaar niet aangeraakt, dan zonder erin te kijken weggooien! Of je wilt het of niet. Het is een vorm van afscheid nemen waar je moeite mee hebt...

Ga eens schiften. Er is vast spul wat je wel weg wilt doen. Schift het in categorieën. Weggeven, houden, weggooien. Eerst het afval weggooien en alles wat kapot is. Dit lijkt mij niet moeilijk. Dan je spullen sorteren. Bedenk bij elk ding: heb ik het echt nodig? Heeft het waarde? Wat je houd leg je apart en wat weg moet sorteer je weer opnieuw. Geef je het weg, verkoop je het? Je kunt er op marktplaats nog een fijn centje mee verdienen. Of een kringloopwinkel of een goed doel ermee verblijden. Er zijn vast wel stichtingen bij jouw in de buurt die speelgoed inzamelen voor bv. tienermoeders, buurtcentra`s, arme landen enz. Als die spullen je zoveel stress opleveren is het tijd om ze op te ruimen, sorteren en weg te doen. Spullen horen iets toe te voegen of een nuttig doel te hebben. Geen stress te veroorzaken!

Kijk eens naar episode Episode 10 van South Park Seizoen 14. Verteld je over deze neiging. :) Mischien een eye-opener.

AH! eindelijk iemand die mij begrijpt =) ! Heb je zelf ook de balen van de rommel? Dat kan een groot verschil maken. Leg je ouders uit waarom je zo'n rommel hebt en zeg dat je het lastig vind om dingen weg te gooien. En ga daarna aan de slag met (ja echt) opruimen. Alles bewaren heeft ZOVEEL nadelen! Bedenk deze nadelen. Ga zitten en bedenk hoe vervelend het eigenlijk is om zoveel spullen te hebben. Bedenk dat het de komende jaren alleen maar meer zal worden. Bedenk je dat opruimen de enige weg is om een leuk en leefbare kamer te krijgen. Wees hard voor jezelf in het weggooien. Help jezelf door niet te verwachten dat je nu ineens voor altijd makkelijk dingen weg kan doen. Wees lief en accpeteer dat je dit proces nu eenmaal elke maand/week zal moeten blijven herhalen. Doe niet teveel in een keer. Zoek bijvoorbeeld je bureau uit. Bedenk bij elk voorwerp wat je beethebt: 1. waneer heb ik hier voor het laatst gebruik van gemaakt? 2. weegt het hebben van een rommelige kamer en ontevreden ouders op tegen het bewaren van dit ene voorwerp wat je ooit eventueel nog nodig zou kunnen hebben? 3. wat zijn de gevolgen voor mij de komende maanden en jaren als ik dit voorwerp weggooi? 4. waarom wil ik dit voorwerp bewaren? alleen omdat het ooit nog van pas zou kunnen komen of omdat ik het nu eenmaal een keer van iemand gekregen heb? Weggooien. 5. spullen die je echt niet weg kunt/wilt gooien of die nog goed zijn? Geef ze weg! Aan de hand van de antwoorden kun je het weggooien of houden. Ga ervanuit dat je het wegdoet. Denk niet te lang na en doe het gewoon. Zet een grote prullenbak op je kamer en leeg deze na 2 weken. Merk je dat je de spullen die je weggegooid hebt echt gaat missen? Dan kun je ze nog uit de prullenbak halen. Heb je ze na 14 dagen nog neit gemist? legen die bak!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100