Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe wordt de menselijke eigenwaarde vergroot?

Door welke factoren wordt eigenwaarde vergroot? hoeveel tijd neemt het in beslag? en is het zo dat hoe meer positieve ervaringen je in het leven hebt hoe solider je eigenwaarde wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

als je door onzekerheid veel naar de grond kijkt, niet goed durft te groeten of een praatje te maken en je gaat toch rechtop lopen en lacht naar andere mensen en groet ze, dan krijg je ook veel blijheid terug en daardoor ga je je beter voelen. Het is voor verlegen personen behoorlijk moeilijk, maar zeker de moeite waard.

Eigen waarde is iets wat jij jezelf geeft. Door allerlei ervaringen kunnen er sabottagemechanismen ontstaan die ervoor zorgen dat iemand zijn eigen waarde laat dalen. Het klinkt misschien raar maar het is zeker niet de ander die jouw waarde bepaalt. Dat doe je zelf. Doordat er lang genoeg sterke prikkels komen die je zelf aan het twijfelen brengen, ontstaat de gedachte van minder waardevol zijn. Als je je er ook nog eens naar gaat gedragen, dan wordt het nog ingewikkelder. Het gedrag probeert het zelfbeeld te compenseren. Het werkt niet aan de oorzaak maar aan het bijverschijnsel van de zelfwaardetoekenning. Zo'n bekend verschijnsel is perfectionisme waarin mensen erg ver kunnen doorschieten en bij tegenslag erg diep over in de put kunnen zitten. De kunst is om dit te snappen, te accepteren en vervolgens de weg terug weer in te slaan waarin je jezelf weer steeds meer waarde gaat geven. De waarde hangt dus nooit af van wat anderen over je denkt maar wat je zelf over jouw waarde denkt. Omdat iemand te dicht op zijn eigen probleem zit, is het verstandig om te kijken of je een zetje wilt ontvangen van een coach/begeleider die hier respectvol mee omgaat. Heel veel vertrouwen toegewenst en laat de handschoen oppakken voor degene waar de vraag op slaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100