Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Een bekende van mij heeft nu al 3 verschillende antidepressiva gebruikt maar kampt steeds met ernsige gevoelsvervlakking wat nu?

Weet jij het antwoord?

/2500

een depressie is een gevoel, een emotie. deze worden geremd zodat een persoon hier niet onder hoeft te lijden of het leven zelf niet zodanig in de weg staat dat het 'onleefbaar' is. de medicatie weet echter niet welk gevoel en emotie het moet onderdrukken en pakt het hele scala. helaas zal alles dus onderdrukt en afgevlakt worden.

hebefrenie vorm van schizofrenie, waarbij gevoelsvervlakking en denkstoornissen op de voorgrond staan, met wanen en hallucinaties (komt vooral voor tussen 15 en 25 jaar) U kunt daar niets aan verhelpen. We nemen aan dat die persoon medicatie krijgt van een psychiater en niet van de huisarts, ergo dat die persoon daarvoor onder behandeling is. Er zijn ook personen die medicatie krijgen voorgeschreven, maar het niet innemen. Overigens heeft antidepressiva tijd nodig om in te werken. Dat gaat niet om 1 dag.

Bronnen:
http://zoeken.dokterdokter.nl/woord/hebefrenie

Ermee stoppen en nog een of meer andere proberen. Soms kan het even duren en moet je meerdere medicijnen proberen om de juiste te vinden. Vervelend voor je kennis dat het zo gaat, maar dit stukje van de geneeskunde heeft nu eenmaal een hoog trial en error-gehalte. Toegevoegd na 12 uur: Misschien, ik weet niet of het al gedaan is, moet je kennis eens een volledig ander type anti-depressivum gebruiken. (Moet de psychiater wel voor open staan en dat kan lastig zijn.)

Er zijn bij depressie eigenlijk 4 behandelsoorten mogelijk. -medicatie (heel veel soorten duurt even voor goede gevonden is. Zoeken en instellen kunnen lang duren maanden tot zelfs jaren) -Verbale therapieën (mindmapping, mindfulness, rationele gedragstherapie, rationele emotie therapie enz) -Nonverbale therapieën (creative therapie, muziektherapie, danstherapie, tuintherapie enz) -ECT(door een stroomstoot worden epileptische aanvallen opgewekt. Hierdoor kunnen de hersenen een soort reset krijgen. Meerdere behandelingen noodzakelijk tot 13 of meer) Ieder behandelwijze kent zijn eigen bijwerkingen. Maar wanneer medicatie niet helpt of te veel bezwaren heeft zijn er dus zeker nog andere mogelijkheden.

Het halve effect van een medicijn komt voort uit het geloof dat de dokter eraan hecht, dan wel weet over te brengen. Als die bekende van jou drie verschillende soorten SSRI's (moderne generatie antidepressiva) heeft geprobeerd is dat feitelijk één en hetzelfde medicijn. De verschillen zijn namelijk minimaal en als de ene SSRI niet werkt is de kans bijzonder klein dat een andere wel werkt. De behandeling van een ernstige depressie hoort naar mijn mening niet in de huisartsenpraktijk thuis. Die kost meer tijd dan daar beschikbaar is en is specialistenwerk. Psychofarmaca dient ervoor te zorgen dat iemand met een psychiatrisch lijden zich binnen een aantal weken beter voelt en niet slechter. Ik begrijp best, en ik weet dat het vaak zo is, dat de praktijk ingewikkelder is maar dan moet de persoon in kwestie wel intensief begeleid worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100