Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

In andermans hoofd zitten, wat is dit?

Ik heb al zolang ik weet om de zoveel tijd dezelfde ervaring. Ik krijg dan heel sterk het gevoel (zonder dat ik dit bewust aanwakker) dat ik door andermans ogen kijk. Ik zie dan de ruimte dat moment letterlijk door iemand anders zijn ogen die zich daar momenteel ook bevindt. Ook word ik dan overspoeld met het gevoel/ de emoties van die ander. Ik weet dat dit gevoel ook werkelijk bij de ander hoort omdat ik juist tijdens die moment naadloos op de ander kan aansluiten/inleven in het gesprek. Het voelt erg apart; echt letterlijk alsof ik in iemand anders zijn lichaam zit. Ik heb dit niet perse bij bekenden, maar ook bij vreemde mensen de bijvoorbeeld naast mij staan in de winkel.

Ik vind dit absoluut geen nare ervaringen, maar het maakt me sinds kort wel nieuwsgierig. Heeft iemand een idee wat dit kan zijn of wat dit kan veroorzaken?

P.s. ik ben zelf vrij nuchter, dus het kan ook niet zijn dat ik mezelf dingen aan praat wat dit betreft. Hoe het hier boven staat omschreven is echt hoe ik het ervaar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit betekent dat jij een enorm sterk inlevingsvermogen hebt, gecombineerd met een grote gevoeligheid voor emoties. Je "verzinkt" dan als het ware compleet in jouw eigen (zelfgemaakte) emoties, waardoor die compleet overweldigend aanvoelen. Dat is jouw gevoel. Dat gevoel is er werkelijk. Nu kun je twee dingen doen. Je kunt dat gevoel accepteren als bestaand, als zijnde een gevoel. En dan eens gaan kijken waar dat gevoel vandaan komt. Een zelfontdekkingstocht als het ware. En vooral: kijken of jouw gevoel overeenkomt met de werkelijkheid. Want jij kunt er dan wel volkomen van overtuigd zijn dat jij precies de emoties van de ander ervaart, dat wil niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk zo is. Een andere mogelijkheid is dat je je laat verleiden door "energiewerk", zoals dat wordt genoemd. Dat kan. Het probleem daarmee is dat alles wat in die hoek wordt beweerd, enkel beweringen zijn. Die beweringen sluiten goed aan bij jou gevoel, en juist dat maakt ze zo verleidelijk. De goede aansluiting bij jouw gevoel van dit moment, plus het feit dat de beweringen altijd zodanig zijn verwoord dat het hoe dan ook onmogelijk is ze te ontkrachten (hoe onjuist ze mogelijk ook zijn), zorgt ervoor dat te veel mensen maar al te makkelijk die eenrichtingsweg inslaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100