Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kunnen apen een persoonlijkheidsstoornis hebben?

Een vraag die bij ons aan de eettafel aan het licht kwam.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, het begrip persoonlijkheid is een eigenschap die we aan mensen toedichten. Het is geen biologische eigenschap, maar een psychologische. Binnen de gedragsleer (biologie) is er een regel dat je menselijk gedrag niet zomaar moet projecten op diergedrag. Simpelweg omdat we niet kunnen meten en daarmee weten wat een dier bedoelt of hoe het zich gedraagt. In dat opzicht kan je nooit de diagnose stellen. Je kunt natuurlijk van een dier zeggen dat het natuurlijke gedrag gestoord is, of dat een dier zich anders gedraagt dan de andere leden van de groep. Je kunt zelfs het gedrag van een dier beschrijven als "persoonlijkheid", dat wil zeggen een aantal gedragingen of manier van gedragen die eigen is aan het dier. Maar het gaat te ver om het stempel persoonlijkheidsstoornis te gebruiken vind ik. Toegevoegd na 3 minuten: Als je dit een leuk onderwerp vindt kan ik je aanraden om het boek "Chimpansee politiek" van Frans de Waal te lezen. Deze gedragsbioloog is beroemd vanwege zijn studies van apengedrag. Toegevoegd na 46 minuten: Zie ook de documentaire: http://www.nederland2.nl/programmas/1173-profiel?airing_id=13197&gemist=true

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_de_Waal
http://nl.wikipedia.org/wiki/Persoonlijkhe...

een aap die zijn leven lang in een klein hok heeft gezeten zonder soortgenoten kan wel degelijk psychische problemen krijgen (neurotisch gedrag, zeer angstig, agressief) soms moeten apen weer leren aap te zijn, maar in de vrije natuur komen deze dingen niet voor. alhoewel...... alfa mannetjes kunnen wel heel erg narcistisch zijn maar deze persoonlijkheidsstoornis is in dit geval uiteraard een natuurlijk en instinctief gedrag :)

Apen kunnen wel degelijk een persoonlijkheidsstoornis hebben (Personality Disorder).

Bronnen:
http://www.pcrm.org/doctorsforum/old/Brune...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100