Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wie heeft er ervaring met een persoonsgebonden butget op psychische grond?

Weet jij het antwoord?

/2500

http://www.pgb.nl/persaldo/dit-is-een-persoonsgebonden-budget-pgb/?waxtrapp=ajcfnMsHcwOhcPjBCG

Ik. Wij hebben een PGB voor onze zoon met Asperger. We betalen er begeleiding bij het inplannen van zijn schoolwerkzaamheden uit, en hij gaat een keer in de maand een weekend logeren (autiloze zondag heet dat bij ons thuis). Verder doet hij soms een cursus speciaal voor mensen met een autistische contactstoornis, zo heeft hij pas een cursus gamedesign gedaan met speciale begeleiding. Het PGB werkt in ons geval heel goed. Je moet je boekhouding strikt doen en het PGB-geld goed gescheiden houden van het huishoudpotje (wij hebben er een aparte rekening voor). Elke cent die je uitgeeft, moet je uiteindelijk verantwoorden, dus zorg dat je vooraf goed op de hoogte bent van wat je met het geld wel en niet aan begeleiding in mag kopen. De vereniging voor budgethouders, Per Saldo, heeft goede informatie over het reilen en zijlen met een PGB. En inderdaad: er zijn veel schimmige bureautjes werkzaam die je graag van je geld afhelpen. De hele PGB-regeling staat momenteel sterk onder druk omdat de AWBZ veel te duur wordt. De kans is groot dat wij bij de volgende indicatiestelling in elk geval het budget voor de logeerweekends kwijt raken, want dat wordt alleen nog toegekend als de budgethouder 24-uurs toezicht nodig heeft.

Hoi, Ik heb daar ervaring mee. Ik heb dat al jaren. Eerst kreeg ik het geld zelf in beheer, wat de normale gang van zaken is als je een PGB budget aanvraagt en krijgt. Je krijgt dan in een klap een grote som geld op je rekening gestort wat je moet beheren en verantwoorden en een administratie van moet bijhouden. Wat ik daar niet zo handig van vind is dat vooral bij de mensen die het gekregen hebben op grond van psychiatrische problematiek, dat die vaak al zo'n moeite hebben met het beheren en op orde houden van hun eigen budget en financiën, en juist daar hulp voor moeten inschakelen, dat juist die mensen dus ineens toegang krijgen tot een boel geld. Dat is bij mij in het verleden dus mis gegaan. Het ging door elkaar lopen. Mijn eigen geld en het geld van het PGB. Niet expres maar vanwege de warboel in mijn kop en mijn structuurloosheid. Natuurlijk heb ik eigen verantwoording en betaal in in termijnen netjes alles terug. Maar officieel ben ik een 'fraudeur' natuurlijk. Maargoed, eigenlijk mocht ik geen PGB meer maar ik had het wel nodig maar wilde het niet eens meer op mijn eigen rekening en weer dezelfde fout maken natuurlijk en had een betrouwbaar PGB-bureau via via gevonden dat alles voor me kon beheren. En toen mocht het toch. En dat heb ik nu al jaren zo. HEt PGB-bureau beheert mijn geld en houdt in de gaten hoeveel ik kan uitgeven en ik koop mijn hulp zelf in. Zo werkt het goed. Ik weet wel dat ze gezien de bezuinigingen steeds strenger worden met indiceren voor PGB-budgetten. Als ze bv maar even het idee hebben dat je familie je wel kan helpen dan krijg je bv al niks. Ik ben gelukkig nooit opgelicht. JE kunt aan je begeleider (degene wiens hulp je inkoopt) zelf aangeven waar je hulp bij nodig hebt. Dit kan van begeleid wonen zijn, pgb-bureau, van GGZ, een particulier of een vriend of familielid. Als je nog vragen hebt, laat maar weten! Groetjes

PGB kan je gewoon aanvragen bij sociale verzekringsbank of lokale PGB kantoor voor goedkeuring meestal een verzekeringsbedrijf invoormeer bij SVB voor telefoonnummers.

Bronnen:
www.svb.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100