Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het verschil tussen borderline en narcisme?

In mijn buurt woont een dame van middelbare leeftijd. In haar vroege jeugd helaas veel meegemaakt. Als het gesprek de laatste tijd op iets komt dan gaat het over haarzelf, ze is altijd de beste in alles. Een compliment aan mij zit er wel eens in, vervolgens is er weer sprake van een vraag antwoord spelletje waarbij zij meestal 'wint' (er is dan sprake meer van een echte gedachtenwisseling of communicatie). Laatst zei ik heel erg in het algemeen en met een grapje dat je niet te veel bij jezelf moet stilstaan anders ben je narcist.
Zij verwees toen prompt naar mensen (volgens haar ; dat zei ze er niet bij) wel narcistisch waren maar zij had dat niet ; te veel aan therapie achter de rug.
Soms doorsta ik het contact, houdt het wel kort want haar schittering put me uit. Ik mag de bewoners in mijn straat. Het liefst ken ik ze allemaal. Toch weet ik niet hoe ik hiermee moet omgaan. Erg vind ik ''dat neerhalen van derden die niet bij het gesprek zijn, is echt genant daarom heb laatst ook gezegd ;'dat het mij pijn doet als zij zo negatief over anderen spreekt, dat zijn wel mensen van wie ik houdt.'
Het laatste doet me weer denken aan borderline waarbij je mensen overidealiseert of helemaal de grond intrapt. Zijn er overlappingen tussen de begrippen borderline en narcisme. Komt het laatste uit het eerst voort?
Ik wil niet oordelen maar ik wil zo graag de echte versie van haarzelf zien. ( in meer of mindere mate dan) want zo voel en weet ik helemaal niet wat ze denkt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mentale problemen zijn wel netjes gelabeld in een systeem als DSM-IV, maar die classificatie is geen weergave van de werkelijkheid; DSM is prettig voor de communicatie tussen artsen, maar is vooral in het leven geroepen t.b.v. verzekeringsmaatschappijen (die willen graag dingen in hokjes kunnen stoppen). Het heeft dus niet zoveel zin om als buurtgenoot die mevrouw in zo'n hokje te stoppen, voor de artsen zelf is het vaak al niet duidelijk waar het een begint en het ander ophoudt. Voor wat mij betreft zijn al die mensen ooit beschadigd en zijn daar zo onzeker door geworden dat ze voortdurend de behoefte hebben zichzelf op te hemelen en een ander neer te sabelen. Het blijft moeilijk als je daar mee geconfronteerd wordt, maar als je in je achterhoofd houdt dat dit alleen maar een verdedigingsmechanisme is waarmee een in de jeugd beschadigde persoon zich overeind houdt, dan wordt het misschien wat beter te aanvaarden.

Narcisme is een soort van grootheidswaanzin, hoe dit precies ontstaat weten we niet. Ik heb zelf het idee dat dit vaak ontstaat door weggedrukte minderwaardigheidgevoelens als een soort van compensatie van de tekortkomingen. Ook hebben politici en succesvolle mensen wel eens narcisme. in een dergelijke situatie wordt het vaak niet zo snel als ziekelijk beschouwd. In principe heeft elk mens wel narcistische trekjes tot bepaalde hoogte maar ook heeft elk mens wel borderline trekjes. Borderline is een geestelijke stoornis die een groter vlak beslaat van onevenwichtig gedrag. Borderline betekent grensgeval. eigenlijk is het een hele vage ziekte. Volgens de DSM moet je op iets van 5 van de 9 kenmerken scoren wil je borderline hebben. Bij narcisme is een gelijksoortige kwalificeringsmethode ontwikkeld. Mensen met borderline zijn vaak impulsief afstandelijk maar ook kunnen ze snel overschakelen naar intiem om later weer over te schakelen naar afstandelijk. ze kunnen suicidaal zijn of aan automutilatie doen (zelfbeschadiging) kunnen sociaal ongepast gedrag vertonen, voelen soms geen grenzen. Denken vaak in zwart wit (alles of niets) In de ziekte zelf zijn geen overeenkomsten, misschien alleen dat mensen met narcisme en borderline beiden vaak wel wisselende contacten hebben. Maar er kan ook heel goed een combinatie mogelijk zijn, iemand kan zowel narcisme als borderline hebben. Maar psychologie is geen wetenschap dus de diagnosticering hoeft niet juist te zijn. Bij 10 verschillende psychiaters kunnen in theorie 10 verschillende diagnoses gestelt worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100