Hoe lees ik mijn briloogmeetgegevens van Hans Anders?

Ik heb al een tijdje geleden mijn ogen laten meten en ben de sterktes vergeten, dus zocht ik het op de site. Ik krijg deze gegevens maar ik weet niet zo goed wat alle getallen betekenen. Wat zijn de sterktes en wat zijn de cilinderafwijkingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als het goed is, staan op het recept ook afkortingen. En niet alleen getallen. Onderstaande info komt van de site van Hans Anders. "Hoe kan ik mijn brilrecept lezen? Heb je je wel eens afgevraagd wat de afkortingen en cijfers op jouw brilvoorschrift betekenen? Een brilrecept begrijpen lijkt op het eerste gezicht wel of je een Oudgriekse taal aan het ontcijferen bent. Met een beetje tekst en uitleg kun je echter ook zelf je brilrecept lezen. Brilrecept lezen: uitleg van de termen Wil jij meer uitleg over je brilsterkte? Op een brilvoorschrift staan soms ingewikkelde afkortingen. Wij geven je graag wat uitleg over je oogmeting en de termen die je daarbij tegen komt. Zo kun je zelf je brilrecept begrijpen. Meestal zie je bij de uitslag van je oogmeting in ieder geval de volgende termen: sterkte, cilinder, as, additie, prisma, basis, PD en hoogte. Sterkte De sterkte is de meest logische: het is de correctie die de opticien gemeten heeft. Dit is een getal en wordt aangeduid als S, Sf, SF, SPH of SFER (van sferisch of sfeer) op het brilrecept. Voor het getal staat een plus- of een minteken, wat aangeeft of je verziend (aangegeven met een +) of bijziend (aangegeven met een –) bent. Cilinder Zie je een cilinder op je brilrecept staan? Geen zorgen, dat komt heel vaak voor. Het betekent dat de bolling van je oog niet helemaal rond is, maar meer ovaal. De cilinder in je bril staat als een getal op je brilrecept en wordt aangeven met de afkorting C of CYL. Net als de sterkte kan ook de cilinder voor je linker- en rechteroog verschillen. Staat er geen cilinder vermeld op je brilrecept of is de waarde 0, dan heb je geen cilindrische correctie nodig. As Als er een cilinder vermeld wordt, staat er ook een as op je brilrecept. Dit getal wordt aangegeven door AS, AXI, A of X. De as geeft de (as)richting of hoek van de cilinder aan en wordt uitgedrukt in graden tussen de 0° en 180°. Additie Wat is Additie? Heb je multifocale glazen (nodig), dan zie je ook de afkorting ADD op je brilrecept staan. Dit staat voor 'additie'. Additie betekent letterlijk toevoeging, maar met additie bij je bril wordt de sterkte van het leesdeel van een bril bedoeld. Prisma Het komt niet vaak voor, maar het kan zijn dat prismatische brillenglazen nodig zijn. Wat betekent een prisma op je brilrecept? Een prisma in een bril verandert de richting van inkomend licht en zorgt ervoor dat je meer ontspannen kunt kijken. (...)"

Toegevoegd op 22 June 2022 10:55: bron
Bronnen:
https://www.hansanders.nl/blog/brilrecept-lezen/

De eerste waarde is de SPH. Deze staat voor sferische waarde (sphere) ofwel, de sterkte die nodig is om ver- of bijziendheid te corrigeren. Hoe hoger het cijfer, hoe dikker en hoger de sterkte van het brillenglas. Heb je een sterkte beneden de 3,00? Dan heb je ‘laag corrigerend’ glas nodig. Ligt de correctie tussen de 3,00 en 6,00? Dan val je onder de categorie ‘hoog corrigerend’. Alles boven de 6,00 wordt met ‘zeer hoog Met een + wordt verziendheid aangeduid. Als je verziend bent, zie je van dichtbij minder scherp. Bijziendheid wordt met een – aangeduid. De tweede waarde is CYL (cilinder). CYL geeft de mate van astigmatisme (cilindrische afwijking) weer. Ofwel, de bolling van jouw ogen. Ook deze wordt in de stapgrootte van 0,25 weergegeven. Bij een laag cijfer – zoals 0,25 – is je oog iets ronder en bij een hoog cijfers – zoals 3,00 – is je oog ovaler van vorm.

Bronnen:
https://blog.pearle.nl/uitleg-uitslag-oogmeting/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100