welke aanpassingen zijn er in de praktijk allemaal gedaan voor mensen met een oogziekte?

Welke aanpassingen zijn er in de praktijk, daarmee bedoel ik op de stoep, op borden etc. al gedaan voor mensen met een oogziekte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Speciale tegels, ratelklikkers bij stoplichten en zebraoversteekplaatsen. Haltes in trein en bus worden omgeroepen, bij trappen de kleur geel gebruiken bij de randen, de vloeren van openbare ruimtes in verschillende kleuren aan te geven, Waarschuwingstegels met een noppenpatroon bij oversteekplaatsen,meestal van beton. Ribbeltegels geven de richting aan, rubberen informatietegels bij een ingang van een gebouw of om een bushalte aan te geven. Toegevoegd na 10 minuten: Gebruik van braille bij en in liften, kleuren en verlichting op het bedieningspaneel. Braille op labels en op artikelen wordt langzaam ingevoerd op verzoek van de braillestichting. Spraakcomputers worden steeds meer verbeterd.

Bronnen:
http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/zi...
https://www.accessibility.nl/over-toeganke...

Naast de al genoemde ribbeltegels, tikkers bij stoplichten en braille zijn er sinds 2012 ook aangepaste verkeersborden. De bestaande borden worden (nog) niet massaal vervangen, dat gebeurt beetje bij beetje. De nieuwe borden hebben witte randen om de rode en blauwe vlakken. Hierdoor ontstaat meer contrast zodat het bord beter herkenbaar is voor mensen die kleurenblind zijn. Ook mensen met staar hebben hier baat bij. "Rode elementen in een blauw vlak zijn niet te onderscheiden door mensen die kleurenblind zijn. Een witte bies tussen de kleuren verhelpt dit probleem. Dit maakt verkeersborden beter herkenbaar. Rode verkeersborden kunnen aan de omtrek een reflecterende bies krijgen, zodat ze beter opvallen tegen een groene of donkere achtergrond."

Bronnen:
https://www.carglass.nl/blog/verkeersborde...
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuw...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100