Zijn mijn brillenglazen te dik?

Hallo,

Ik ben 21 Jaar oud en heb extreme degeneratieve myopie. Dit betekent dat mijn sterkte ook nu nog regelmatig achteruit gaat. Helaas is mijn gezichtsvermogen tegenwoordig ook mét correctie niet meer zo heel erg goed (ongeveer 60%).

Ik heb jarenlang met veel plezier contactlenzen gedragen. Een bril heb ik al heel lang niet gebruikt. Wist mij binnenshuis toch altijd wel goed te redden.

Helaas kan ik tegenwoordig geen contactlenzen meer dragen vanwege 'droge ogen '. Hierdoor had ik veel last van pijn en irritaties(soort jeuk).

Na overleg met mijn oogarts heb ik vorige maand een bril laten aanmeten in mijn nieuwe sterkte die ik nu helaas fulltime zal moeten dragen. Op advies van de opticien heb ik voor een mooi kunststof montuur gekozen met een smalle lensbreedte (50 millimeter).

Mijn huidige sterkte is ;
OD: -23 Sph., -2,5 Cyl., *150 As, 34.5 PD
OS: -19 sph.,  -1.5  Cyl., *160 As, 32.00 PD

Ondanks de goede raad van mijn opticien zijn mijn brillenglazen nu bijna 15 mm dik! Hier ben ik zelf helemaal eigenlijk niet tevreden mee.

Vrienden zeggen wel dat ze mijn bril leuk vinden staan maar eerlijk gezegd schaam ik mij er best wel voor! Ook lijken mijn ogen nu heel erg klein...

Heeft iemand tips voor betere glazen of een ander montuur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"TE dik" is natuurlijk een objectief begrip . Het doel van een bril is niet er goed uitzien, maar goed kunnen ZIEN ;-) . En als jij deze glazen nodig hebt om goed te kunnen zien, zijn ze precies goed. Je kunt natuurlijk extra dunne glazen nemen ; die vallen wel iets minder op (al zie jij het zelf vermoedelijk het ergst) maar die zijn wel heel kostbaar, en er is een grens aan hoe dun ze kunnen zijn bij een dergelijke sterkte. Ook vertekenen dunne glazen de wereld wat meer, maar mijn ervaring is dat je daar heel snel aan went. Ik zou toch eens met de oogarts overleggen of er mogelijkheden zijn je ogen te lazeren. Je zult daarmee NOOIT een zo grote afwijking kunnen corrigeren, en omdat het degeneratief is zal het resultaat ook niet definitief zijn, maar wellicht kan je zicht er toch een heel stuk door verbeteren. Maar belangrijker is dat jij blij bent met je bril en dat je er goed mee kunt zien. Als jij het accepteert, zul je merken dat mensen om je heen het ook prima accepteren. Contactlezen zijn geen optie meer, en uiteindelijk ook vermoedelijk niet zo verstandig gezien de problemen die je in de toekomst nog kunt verwachten met je ogen. Toegevoegd na 2 minuten: lazeren... :lol: LaSeren natuurlijk ; of een andere mogelijke operatie.

De glazen zijn idd wel dik maar met -23 kan je eigenlijk niks anders verwachten. Je zou ze wel zo dun mogelijk kunnen laten slijpen maar dan worden de glazen flink duur. Met - glazen is het ook verstandig een zo n klein mogelijk montuur te nemen en de diameter van de glazen zo groot mogelijk te doen. Maar de hoogte van de brekeingsindex van de glazen is het belangrijkste hoe hoger hoe dunnen de glazen. Met jouw sterkte zou je minimaal 1,72 moeten hebben maar er zijn opticiens die verkopen tot 1,9 dat zijn wel gelijk hele dure glazen. Conclusie na dit te lange verhaal waarschijnlijk kan Het dunner maar echt mooi dun dat het glas helemaal binnen het montuur valt zal met deze sterkte niet lukken. Dat is de mening van een opticien

Zelf draag ik een bril met sterkte boven de min 20 en ook al zijn de glazen dunnen geslepen het blijven jampotjes. Zelf heb ik bij een hogere brekingsindex veel last van vertekening. Ik kies dus meestal voor een lage brekingsindex en dikke glazen. Bij jou staan ze best goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100