Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan het kwaad een antibioticakuur uit te stellen?

Gisteren (20/12/2019 21:05) gebeten door een hond, niet heel ernstig gelukkig.
Naar huisartsenpost geweest, en deze gaf mij de tetanusprik en een antibioticakuur van een week amoxiciline. Nu is het zo dat ik vandaag een kerstborrel heb waarbij er heel wat alcohol gedronken gaat worden. Op internet staat dat de antibiotica met alcohol prima ingenomen kan worden.

Aangezien ikzelf niet vaak drink en niet vaak antibiotica slik, en het sowieso verstandiger is geen alcohol met antibiotica te mixen, vroeg ik me af of het kwaad kon om pas zondagmorgen 22/12/2019 met de antibioticakuur te beginnen? Dit is dan ongeveer 38 uur na de beet, kan dit kwaad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Natuurlijk. Profylactische antibiotica zijn bedoeld om infecties te voorkomen. Door de kuur niet direct te starten, is de kans hierop het grootst. Toch een kanttekening: uit onderzoek blijkt dat antibiotica slechts een beperkt positief effect hebben op het infectiepercentage. Mede gezien de nadelen van antibiotica, zoals bijwerkingen en de bijdrage aan de resistentieproblematiek, lijkt het niet verantwoord om routinematig ongeveer 20 patiënten onnodig met antibiotica te behandelen om bij 1 patiënt infectie te voorkomen. Derhalve dient het geven van antibiotica bij hondenbeten alleen bij duidelijke indicaties plaats te vinden. Daarnaast heeft een kattenbeet een groter infectierisico dan een hondenbeet. Dit neemt niet weg dat je de kuur beter niet uit kunt stellen. . Onderzoek bij operaties heeft aangetoond dat antibiotica in de patiënt aanwezig moeten zijn wanneer de wond open is om de meeste bescherming te bieden tegen infecties die tijdens een operatie zijn opgelopen. Daarnaast blijkt dat het geven van de antibiotica meer dan 24 uur na de operatie niets bijdraagt aan het verminderen van de infectiesnelheid, het kan zelfs bijdragen aan problemen met antimicrobiële resistentie.

Toegevoegd op 22 december 2019 10:28: bron
Bronnen:
https://www.ntvg.nl/artikelen/hondenbeten-...
https://huisarts.bsl.nl/het-beleid-bij-won...
https://www.todayshospitalist.com/why-timi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100