Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden:
1. Medicatie heeft (bijna) een aantal verontreinigingen. Ook vallen de wat complexere medicaties (o.i.v. bijv lucht) langzaam uit elkaar. Daardoor kan de werking verminderen en afbraakproducten kunnen toenemen.
2. Een ander iets om rekening mee te houden, is dat het niet zeker is of medicatie wel of niet houdbaar is in sommige gevallen. Je mag maximaal 5 jaar stabiliteit claimen voor de medicatie. Ook al is het 30 jaar houdbaar. Er wordt dus ook niet verder getest dan 60 maanden want dat heeft voor een farmaceut geen zin.
Maar waarom wordt dan gezegd dat het onveilig is? Ook weer 2 redenen:
- Afbraakproducten e.d. kunnen "giftig" zijn of andere nadelige effecten hebben. Dit zal echter meevallen binnen de geclaimde houdbaarheidsperiode.
- maar het meest belangrijke is de verminderde werking. Je gaat uit van een medicijn dat het een bepaalde werking heeft. Wanneer deze werking verminderd is, kan het dus zijn dat het minder werkt (of minder lang) dan normaal en dit kan nadelige gevolgen hebben. Denk aan insuline die minder goed werkt (kan levensgevaarlijk zijn), hartmedicatie die minder doet of denk aan immunosupressoren (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken bijvoorbeeld na transplantaties. Een verminderde werking kan mogelijk afstoting tot gevolg hebben!).
Het gevaarlijke is dus vaak een indirect gevaar door verminderde werking. Het medicijn werkt (mogelijk) niet meer zoals je gewend bent. De farmaceut kan de werking na de houdbaarheidsperiode in ieder geval niet meer garanderen (bijvoorbeeld omdat het niet meer getest is).