Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom is vervallen medicatie gevaarlijk?

Ik heb net zelf desloratadine ingenomen waarvan ik pas na die tijd zag dat het tot 2020 goed was. Ik lees nu online het advies vervallen medicatie niet in te nemen, maar toch zie ik vaak alleen staan dat de werking ervan minder wordt.
Wat maakt het innemen van vervallen medicatie zo gevaarlijk?
Iets meer duidelijkheid: Ik zie vele sites dus alleen zeggen dat de stoffen minder werkzaam zijn, en dat het verschilt per medicatie, maar waar ligt het dan aan? Wat maakt het gevaarlijk?

Toegevoegd op 17 April 2022 15:11: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden: 1. Medicatie heeft (bijna) een aantal verontreinigingen. Ook vallen de wat complexere medicaties (o.i.v. bijv lucht) langzaam uit elkaar. Daardoor kan de werking verminderen en afbraakproducten kunnen toenemen. 2. Een ander iets om rekening mee te houden, is dat het niet zeker is of medicatie wel of niet houdbaar is in sommige gevallen. Je mag maximaal 5 jaar stabiliteit claimen voor de medicatie. Ook al is het 30 jaar houdbaar. Er wordt dus ook niet verder getest dan 60 maanden want dat heeft voor een farmaceut geen zin. Maar waarom wordt dan gezegd dat het onveilig is? Ook weer 2 redenen: - Afbraakproducten e.d. kunnen "giftig" zijn of andere nadelige effecten hebben. Dit zal echter meevallen binnen de geclaimde houdbaarheidsperiode. - maar het meest belangrijke is de verminderde werking. Je gaat uit van een medicijn dat het een bepaalde werking heeft. Wanneer deze werking verminderd is, kan het dus zijn dat het minder werkt (of minder lang) dan normaal en dit kan nadelige gevolgen hebben. Denk aan insuline die minder goed werkt (kan levensgevaarlijk zijn), hartmedicatie die minder doet of denk aan immunosupressoren (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken bijvoorbeeld na transplantaties. Een verminderde werking kan mogelijk afstoting tot gevolg hebben!). Het gevaarlijke is dus vaak een indirect gevaar door verminderde werking. Het medicijn werkt (mogelijk) niet meer zoals je gewend bent. De farmaceut kan de werking na de houdbaarheidsperiode in ieder geval niet meer garanderen (bijvoorbeeld omdat het niet meer getest is).

Er zijn een paar redenen waarom verlopen medicijnen gevaarlijk kunnen zijn. Ten eerste kan de potentie van het geneesmiddel in de loop van de tijd verminderd zijn, wat betekent dat je misschien niet meer hetzelfde effect krijgt van het innemen ervan. Bovendien kunnen sommige ingrediënten in medicijnen na verloop van tijd afbreken en schadelijke verbindingen vormen. Tenslotte kunnen oude medicijnen een broedplaats zijn voor bacteriën en andere organismen, die infecties kunnen veroorzaken. Het is dus altijd het beste om verlopen medicijnen goed weg te gooien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100