Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik gebruik weleens ritalin voor school en sport is dat gevaarlijk?

Ik heb verder geen ADHD of dergelijke

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, er is altijd een risico aan het misbruiken van medicijnen. Snuiven is slecht voor je slijmvliezen en de werking is ook anders. Niet verstandig om dat te doen. Neem medicijnen altijd zoals voorgeschreven. http://www.dokter.nl/forum/alcohol-drugs-roken/374850-ritalin-snuiven-i-p-v-slikken/ Je gebruikt dus zonder medische indicatie een medicijn dat specifiek ergens voor bedoeld is. Hoe en waar koop je dit? Hoe gebruik je het? snuiven, slikken, Lijkt mij niet erg verstandig en waarschijnlijk niet ongevaarlijk. Waar blijft de narcoticabrigade? "In 2011 werden in Nederland meer dan een miljoen recepten uitgeschreven, aldus vakblad Optima Farma. “De meeste voor tieners. Alhoewel de lange termijnveiligheid van ADHD-medicate onzeker is, wordt de medicatie over het algemeen nog steeds als veilig beschouwd.” Alleen artsen met een specifieke deskundigheid in de behandeling van ADHD mogen een behandeling met methylfenidaat (de werkzame stof in medicijnen als Ritalin) beginnen, zo staat in het Farmacotherapeutisch Kompas van het College voor Zorgverzekeringen. “Chronisch misbruik kan leiden tot gewenning en afhankelijkheid met een verschillende mate van abnormaal gedrag.” https://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/28/ritalin-zonder-recept-is-dat-koffie-of-cocaine-a1481723 Er is altijd een risico aan het misbruiken van medicijnen. Snuiven is slecht voor je slijmvliezen en de werking is ook anders. Niet verstandig om dat te doen. Neem medicijnen altijd zoals voorgeschreven. Ga bij twijfel advies vragen bij een apotheker of beter nog bij de huisarts.

Bronnen:
http://www.dokter.nl/forum/alcohol-drugs-r...
https://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/28/rital...

Ik denk dat de eerste antwoorder goed heeft beschreven dat er inderdaad gevaren aan het gebruik van medicatie zit en al helemaal als je het zonder recept/indicatie gebruikt. Ik heb ritalin zelf ook weleens gebruikt, zonder recept. De kans op schade is aanwezig, ik weet niet hoe groot deze kans is, MAAR je neemt altijd een risico en je hebt een groot probleem als je er schade aan ondervindt. Wat bijvoorbeeld een erg nare bijwerking kan zijn van ritalin is het ontwikkelen van angstklachten en/of depressie. Ook kan het belastend zijn voor het hart. Je bent nu eigenlijk een drugs aan het gebruiken tijdens dagelijks bezigheden (sport, school). Ook al voelt het misschien niet zo, je bent wel de chemische balans in je brein aan het beïnvloedden terwijl dat niet nodig is, aangezien je geen AD(H)D hebt. Daarbij heerst er het gevaar dat je ritalin gaat gebruiken tijdens je dagelijkse bezigheden en merkt dat liever niet meer zonder ritalin gaat sporten of met school bezig gaat. Hierdoor kun je een (geestelijke) afhankelijkheid ontwikkelen en denken dat dingen bijvoorbeeld beter gaan met ritalin en je hierdoor niet wil stoppen met gebruiken. Ik zeg dit niet om je bang te maken, of omdat er nu al sprake van is, maar afhankelijkheid en verslavingsgedrag sluipen er vaak langzaam in. Dus ik zou je het volgende aanraden: vraag jezelf af of je de ritalin ECHT nodig hebt. Is het antwoord hierop ja? Ga dan naar de huisarts en overleg voor verdere hulp bij je klachten. Is het antwoord nee? Dan zou ik absoluut geen risico meer nemen en lekker zonder medicatie je leven leven :) Hopelijk heb je hier wat aan! Succes! Toegevoegd na 2 minuten: * merkt dat je liever niet meer zonder ritalin gaat sporten of met school bezig gaat ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100