Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wie is verantwoordelijk voor de medicijnkosten?

Mijn moeder heeft op doktersadvies een gel gebruikt tegen jeuk. Dit medicijn wordt niet vergoed en kost € 38,85 per maand. Nu blijkt dat zij het medicijn automatisch op de weekrol kreeg maar al meer dan 4 maanden niet meer gebruikt (omdat ze geen jeuk meer heeft). Dat is dus een kleine € 160 euro overtollige ziektekosten.

Wie is hier verantwoordelijk (mijn moeder zou dit als eerste moeten zijn maar hoewel nog wel goed bij de tijd is zij inmiddels nog maar 2,5 jaar verwijderd van haar eerste eeuw en hier niet meer alert op).

De medicatie is stopgezet op aangeven van de wijkverpleegster die een lading ongebruikte tubes in het medicijnkastje vond.

De huisarts verwees mij naar de dermatoloog die het medicijn had voorgeschreven, de dermatoloog naar de apotheker die leverde en die verwees mij naar de huisarts. Het is ook niet duidelijk te krijgen wie het medicijn op de weekrol heeft gezet.

Iemand enig idee hoe deze kluwen te ontwarren of moet ik bij allemaal een klacht indienen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een weekrol horen uitsluitend medicijnen die voor chronisch gebruik bestemd zijn en waarvan dus van tevoren kan worden bepaald hoeveel hiervan nodig is. Van een creme, zalf of gel kan nooit vooraf worden berekend hoe lang iemand er exact mee doet. Deze toedieningsvormen vallen dus per definitie onder de 'indien nodig' medicijnen en behoren uitsluitend te worden geleverd indien de patiënt (uw moeder) hierom vraagt. In de algemene voorwaarden van de apotheek staat inderdaad dat deze medicijnen alleen terugneemt ter vernietiging. De apotheek mag wettelijk geen medicijnen die zijn teruggenomen weer afleveren aan anderen. In dit geval wordt uw moeder echter opgezadeld met een kostenpost waar ze niet om heeft gevraagd en die waarschijnlijk door de apotheek is veroorzaakt, aangezien de apotheek waarschijnlijk heeft besloten de gel met de weekrol te leveren. Het lijkt dus niet onredelijk dat de apotheek mee gaat denken over een oplossing voor dit probleem. Wanneer de apotheek de gel heeft geleverd via de weekrol op verzoek van de huisarts of dermatoloog ligt de verantwoordelijkheid uiteraard niet bij de apotheek. De apotheek moet dan echter kunnen aantonen (via een aantekening op het recept), dat er in opdracht van de arts is gehandeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100