Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan ik deze dosering ritalin gebruiken?

Ik slik iedere dag concerta 54 mg. Kan ik dit niet vervangen door ochtends ineens 40 mg ritalin te nemen en later nog eens 10 mg? Of is deze andere doseringsvorm daar niet geschikt voor? Zo nee, wat gebeurd er dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik raad je af deze wijziging door te voeren. Ritalin en Concerta hebben beide dezelfde werkzame stof, namelijk methylfenidaat. Toch is er een groot verschil. Concerta heeft een zgn. gereguleerde afgifte. Dat wil zeggen dat de 54 mg gedurende langere tijd langzaam vrijkomt in je lichaam en daar z'n werk doet. Je hebt dan dus lange tijd een beetje methylfenidaat in je bloed. Ritalin is een 'gewone' tablet. Die neem je in, hij lost op en alle werkzame stof komt tegelijk vrij en doet z'n werk. Je krijgt dan dus een korte tijd een grote hoeveelheid methylfenidaat in je bloed, waarna het ook vrij snel weer weg is uit je lichaam. Je arts heeft weloverwogen besloten om jou Concerta te geven. Je mag dat niet zomaar vervangen door Ritalin. Als je toch graag wilt switchen, moet je daarover overleggen met je arts. Misschien is het wel mogelijk, maar dan moeten de doseringen op jouw situatie aangepast worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100