Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

werkt ciprofloxacine tegen balonsteking?

ik was dus eindelijk van me krentenbaard af krijg ik pijn in me onderbaak blaas? en paar dagen later aan me ballen. ik naar de dokter blijkt het balonsteking te zijn wat afkomstig kan zijn van een blaasonsteking. werkt ciprofloxacine goed tegen balonsteking en blaasonsteking? ciprofloxacine is een krachtig anti bioticum.

graag mensen antwoorden die hier ook verstand van hebben

Toegevoegd na 1 uur:
onderbaak=onderbuik

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe zou een antibioticum tegen een blaas- en balontsteking moeten werken. Je moet echter zelf niet gaan puzzelen met antibiotica; als je het verkeerd doet (te kort of de verkeerde soort), dan kan je je bacterien resistent(er) maken tegen antibiotica waardoor het uiteindelijk een heel stuk moeilijker te behandelen is. Als de dokter je niks heeft voorgeschreven, dan heeft hij (m/v) beoordeeld dat het (nog) niet nodig was; artsen in NL zijn hier vrij terughoudend mee, dus als het aanhoudt zou ik zeker teruggaan en om antibiotica vragen, maar dus (nogmaals), niet zelf gaan knutselen. Beterschap!

De behandeling van een bijbal ontsteking is afhankelijk van de oorzaak ervan. Een belangrijke vraag is, of een geslachtsziekte een rol speelt. De behandeling is dan anders dan bij een "gewone" bijbalontsteking. Die wordt meestal behandeld met amoxicilline/clavulaanzuur, gedurende 10 dagen. Ciprofloxatine wordt gegeven als er een geslachtsziekte bij is. (Bijv. Gonorrhoe). Bovenstaande is wat volgens de richtlijnen wordt gegeven. Het is dus niet mijn interpretatie van wat jij hebt. Dat moet je huisarts je kunnen uitleggen waarom hij je het middel gaf. Voorts kan bij een bijbal ontsteking helpen te koelen (doe dat voorzichtig en niet met diepgevroeren coldpacks). Ook bevelen sommigen aan de boel " door te spoelen" door zorg te dragen voor zaadlozingen.

Ja, mits de bacterie niet toevallig resistent is tegen ciprofloxacine (komt niet heel vaak voor). Ciprofloxacine is zelfs het antibioticum van eerste keuze tegen blaasontsteking met weefselinvasie. Weefselinvasie wil zeggen dat een bacterie vanuit de blaas naar omliggende weefsels is gegaan en die ook geïnfecteerd heeft. Blijkbaar is dat in jouw geval ook gebeurd, want je dokter zegt dat je balontsteking afkomstig is van een blaasontsteking. Ciprofloxacine is een antibioticum wat niet al te snel wordt toegepast (zogenaamd 'reserve'-antibioticum), maar bij dit soort infecties is het tegenwoordig het middel van eerste keuze, omdat er tegen de vroegere eerstekeuzemiddelen (zoals amoxicilline/clavulaanzuur) meer resistentie is ontstaan dan voor ciprofloxacine. Ciprofloxacine behoort tot de klasse van de fluorochinolonen (hiertoe behoren ook norfloxacine, ofloxacine en moxifloxacine) en is bij infecties aan de zaadballen de beste keuze van deze groep antibiotica omdat het middel beter dan de andere tot de plaats van infectie kan doordringen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100