Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is Kava kava (Piper methysticum) nu wel of niet schadelijk?

Kava kava wordt wel aangeraden als middel tegen angst en spanning in plaats van benzodiazepines en antidepressiva. Het zou niet verslavend zijn en veel gezonder dan de hiervoor genoemde middelen.

Vervolgens lees je dan ook weer dat het middel juist weer slecht (tot desastreus) voor de lever zou zijn en dat het daarom (tijdelijk?) uit de handel is genomen.

Wie weet hier meer van of weet officiële informatie/bronnen te vinden?

(Volgens mij wordt het toch in de landen van herkomst veelvuldig gebruikt of niet? Is het 'sterkte' afhankelijk misschien?)

Toegevoegd na 5 dagen:
EDIT: Op internet kwam ik (in het Engels) deze uitleg tegen over de "lever problemen":
http://www.kickbackwithkava.com/index.php?route=articles/articles&articles_id=15

Klikt plausibel.

Toegevoegd na 5 dagen:
Bovenstaande moet natuurlijk "Klinkt plausibel" zijn.

Inmiddels nog meer uitgebriede informatie gevonden:
NL http://nl.wikipedia.org/wiki/Kava_(plant)
EN (iets uitgebreider) http://en.wikipedia.org/wiki/Kava

Het doet me een beetje denken aan het gebruik van de aardappel. De aardappel zelf is veilig, maar de groene delen, zijn juist giftig.
Voorzichtig concluderend denk ik dat gebruik van Kava 'waarschijnlijk' niet gevaarlijk is, zolang je maar niet de 'giftige- dus groene delen' van de plant gebruikt.
Maar of ik het aandurf het eens te gebruiken ....... ?

Toegevoegd na 6 dagen:
Ik wil de vraag nog even open houden, kunnen er eventueel nog aanvullingen bij komen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kava niet de oorzaak is van leverbeschadiging is vrij duidelijk. Was dit wel het geval geweest dan was dat wel zichtbaar in een kortere levensverwachting van de inwoners van Hawaii, waar kava gebruikt zoals we hier koffie gebruiken. Het feit dat kava kava verboden is heeft economische redenen. De farmaceutische industrie kan geen planten patenteren en kava kava zou een gevaar kunnen vormen voor de verkoop van benzodiazepines.

Het Voedingscentrum geeft de volgende informatie: Kava Kava, ook bekend als Piper methysticum, is een kruidenplant. In de wortelstok zit het extract waarvan slaap- en kalmeringsmiddelen gemaakt worden. Daaraan wordt een rustgevend, pijnstillend, spierontspannend en slaapverwekkend effect toegeschreven. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond. Onderzoeken tonen wel aan dat kava kava gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Daarom is de verkoop van kava kava in Nederland en de rest van de Europese Unie verboden. Toch is kava kava in diverse vormen illegaal te koop, onder andere online. Kava-extract is verwerkt in capsules, tabletten, druppels en drankjes. Voordelen voor de gezondheid Onderzoek toont aan dat de positieve effecten van kava kava niet opwegen tegen het risico op onherstelbare leverschade. Daarom zijn preparaten met kava kava sinds 2002 verboden in de Europese Unie. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kava-kava.aspx

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100