Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik ben paroxetine aan het afbouwen, nu heb ik als afkick verschijnsel last van "stroomschokken".waardoor wordt dit veroorzaakt?

De schokken gaan heel snel door mijn hele lichaam.vooral in mijn tong kan ik het heel goed voelen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je stelt niet echt een makkelijker vraag, weet je dat? Het is niet eens precies bekend hoe dit soort middelen wérken (wel wat het doet, maar niet wat het effect precies veroorzaakt) dus verklaren waarom je last hebt van bepaalde ontwenningsverschijnselen, is al helemaal lastig. Ik vermoed dat het o.a. te maken zal hebben met de anticholinerge (bij)werking van dit soort middelen. Dat betekent dat zij de de prikkeloverdracht door acetylcholine remmen, dat is een neurotransmitter die een rol speelt in de prikkeloverdracht van de zenuwen naar skeletspieren. Het speelt dus een rol bij het samentrekken van de spieren. SSRI's, dus de geneesmiddelen waar paroxetine toe behoort, werken licht remmend op juist deze neurotransmitter. Bij het afbouwen moet waarschijnlijk je lichaam zich opnieuw instellen op het feit dat dit systeem niet meer geremd wordt, en kunnen er spierschokken ontstaan. Waarschijnlijk spelen er nog veel meer systemen een rol hierbij, maar zoals gezegd is er eigenlijk nog weinig bekend over het precieze werkingsmechanisme van dit soort middelen. Feit is dat het middelen zijn die iets doen in je hersenen, en dat het dus ook in allerlei hersenstructuren gewenste of ongewenste effecten teweeg kan brengen. Als je er heel veel last van hebt, is het wel goed om even met je huisarts te gaan praten. Een periode van afbouwen kan echt heel heftig zijn en daar moet je gewoon doorheen, maar dat betekent nog niet dat je alles maar moet doorstaan waar je last van krijgt. Soms kan het zinnig zijn om wat langzamer af te bouwen, of tijdelijk een ander middel erbij te gebruiken wat de afkickverschijnselen draaglijker maakt. Succes in elk geval!

het kan te maken hebben met de afkickverschijnselen. Als je erg nare ervaringen hebt kan je in veel gevallen ook een ander medicijn krijgen. Je zal niet meteen van je verschijnselen af zijn, maar het zou minder kunnen worden. Ik raad je wel aan om het even tegen je arts te zeggen en wat het met je doet. ( waarschijnlijk is het een gevecht van je lichaam, wat normaal kan zijn bij het afbouwen van paxil) of andere antidepressiva. Maar er zijn zeer zeker alternatieven. ( meer iets wat op -pam eindigt ;)

Ik zou hiervoor contact opnemen met je huisarts. Je kan medicijnen afbouwen zonder er last van te hebben. Misschien gaat het te snel. Succes en sterkte. Toegevoegd na 1 minuut: Of contact opnemen met de arts die je laat afbouwen, indien dit niet je huisarts is.

Dit is een heel bekend verschijnsel wat veroorzaakt wordt door serotonine tekort. De ontwenningsverschijnselen verdwijnen over het algemeen als sneeuw voor de zon wanneer je 5-HTP pakt (dit is een stof die rechtstreeks wordt omgezet in serotonine). Toegevoegd na 4 dagen: Op basis van persoonlijke ervaring, alsmede de ervaringen van tientallen vrienden en bekenden en honderden online contacten, is mijn conclusie dat dit ook voor de andere SSRI's geldt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100