Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waar kun je klachten over medicijnen melden?

Ik heb ooit gehoord dat je ergens klachten kon melden over medicijnen. Zodat de fabrikant de bijsluiter kan nakijken of die up to date is. Ik bedoel dus of er een instantie is waar je je ervaringen met medicijnen kan neerleggen en die er ook echt wat mee doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij http://www.meldpuntmedicijnen.nl/. Dit instituut zorgt ervoor dat binnengekomen gegevens worden doorgespeeld naar de betrokken instanties. Zij analyseren niet zelf de gegevens. Of bij http://www.lareb.nl/Meld-bijwerking/Meldformulier.aspx als het gaat om bijwerkingen.

De beste optie lijkt mij de apotheek of anders je huisarts.

Lareb is bedoeld om bijwerkingen te melden. Mocht er iets niet goed zijn met de medicijnen qua ontwerp en gebruik dan is CBG-Meb (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) de instantie die zich bezig houdt of een bepaalde fabrikant zich aan de gestelde wetten houdt. Alle overige instanties zoals Lareb zijn hier aangesloten. Mocht een verandering aan geneesmiddel komen dan zijn zij de instantie die daar een goedkeuring voor mogen geven. Zelf het aanpassen van de bijsluiter daat via CBG. Dus ik zou het eerder aan CBG melden.

Het Lareb is daarvoor: www.lareb.nl Maar het is wél belangrijk dat ook je arts en/of apotheker een melding doen. Meldingen van patiënten worden ook verwerkt, maar er wordt altijd gekeken of de gerapporteerde klacht objectief is vastgesteld (bijvoorbeeld door een arts) en of het waarschijnlijk is dat die klachten inderdaad kwamen door de medicatie. Ook de eventuele afloop van ernstige bijwerkingen wordt gemeld, en ook daarbij is het belangrijk dat dit door een arts gedocumenteerd is. Dus óók bij je arts én apotheker melden!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100