Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

merk niks meer van temazepam ,ben ik dan ook ongevoelig voor midazolam(dormicum)?

Anstaande vrijdag krijg ik een gastroscopie met een roesje,(dormicum).
Nou gebruik ik al heel erg lang maar niet elke dag alleen soms een temazepam en ook af en toe diazepam. Van beide merk ik niet echt veel meer,bv. temazepam neem ik er 2 van 20mg. dus 40mg. en dan soms helpt het een beetje om sneller in slaap te vallen,word wel na 2 uur weer wakker. ook diazepam gebruik ik soms en pas met 15mg voel ik me wat meer ontspannen.
Mijn vraag is dus of ik dan meer dormicum nodig heb dan iemand die nooit temazepam/diazepam gebruikt of werkt dit heel anders en zal midazolam als roesje de standaard dosering genoeg werken bij mij.
ben namelijk doodsbang dat ik het hele onderzoek erg meemaak,heb onderzoek al eens gehad en was zonder roesje wat verschrikkelijk was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zou kunnen dat je minder gevoelig reageert op benzodiazepinen, zeker als je ze nog steeds gebruikt. Maar daar kunnen ze echt wel rekening mee houden hoor. Het voordeel van intraveneuze toediening (dus toediening direct in het vat, met een infuusnaaldje) is dat er heel snel bij te stellen is als het niet voldoende blijkt te zijn. Bij pillen duurt het altijd een half uur of langer voordat het echt werkt, maar via het infuus kan het middel binnen een paar minuten al volledig z'n werk doen. Als jij dus ligt te kokhalzen en protesteren omdat je nog teveel 'bij' bent en niet kunt ontspannen, kunnen ze zó wat extra dormicum toedienen. Bespreek gewoon vantevoren je angst, en geef aan dat je heel graag wat extra dormicum wilt als je nog teveel meemaakt van het onderzoek. Spreek bijvoorbeeld af dat als je kreunt, je verzet of gewoon je hand opsteekt (als je nog helemaal helder zou zijn ;-)) dat je dan wat extra krijgt. Vraag of ze wat extra bij de hand willen zetten en dat ook aan je laten zien: dan ga je met een rustiger gevoel dat onderzoek in, anders blijf je je misschien afvragen of ze niet gewoon roepen "ja hoor mevrouw, u krijgt heus wel wat extra als het niet gaat", terwijl ze daar zó erg niet op rekenen dat ze niet eens een extra dosering hébben. Het komt wel goed. Midazolam is een ander middel, en werkt (natuurlijk afhankelijk van de dosering) veel sterker dan temazepam en diazepam. Daarbij werkt het veel sneller én sterker door de toedieningswijze. Het kan inderdaad in theorie dat je er wat minder gevoelig voor bent, maar het doel van een 'roesje' is ook niet dat je helemaal 'weg' bent: het is de bedoeling dat je zelf blijft ademen en dat je mee kunt werken (slikken!) als dat nodig is. Het middel zorgt ervoor dat je je wat beter kunt ontspannen, minder angstig bent, en dat je je achteraf niet goed meer herinnert wat er eventueel vervelend was aan het onderzoek. Het is geen narcose en ook geen pijnlijk onderzoek (wel oncomfortabel, dat ben ik met je eens) waarbij je enorme pijn zou voelen als het middel niet goed werkt. De bedoeling is dat je je beter kunt ontspannen, en dat zal ook echt wel lukken. Bespreek wél je angst vantevoren zoals ik hierboven aangeef, want als je er zelf niet gerust op bent, is de kans ook groter dat je je ondanks de dormicum niet goed kunt ontspannen tijdens het onderzoek.

Je zegt: ; Van beide merk ik niet echt veel meer" Dus heeft het wel merkbaar gewerkt bij je. Maar nu niet meer zoals voorheen. Dan is het raadzaam om dit same met je huisarts te onderzoeken of je iets sterkers ( hogere dosering) moet hebben. Deze kent je medische history ook en kan kijken wat het beste voor jou is. Ik zou niet zomaar alle 'pammetjes' met elkaar gaan mixen...

Temazepam is een licht middel wat snel voorgeschreven wordt. Dormicum is een veel zwaarder middel, dat werkt echt wel. Ik kan me je onzekerheid voorstellen, dus geef het aan bij de arts, die kan je onzekerheid wegnemen.

Je zult toch echt op het ziekenhuis moeten vertrouwen. Zeker als ze al meermalen hebben aangegeven dat ze goed voor je zullen zorgen. Als je een roesje krijgt dan wordt er eerst een infuusnaaldje ingebracht, meestal in de hand of arm. Dat is ook het moment om je angsten te bespreken. Als het goed is, is zo'n roesje persoonlijk qua dosering. Dus zeg het duidelijk op dat moment. Na het inbrengen van de infuusnaald wordt er een vloeistof ingespoten (Dormicum) die ervoor zorgt dat je in een lichte slaap valt. Het kan zijn dat je echt onder zeil gaat en niets van het hele gebeuren merkt, maar het kan ook zijn dat je je nog licht bewust bent van de dingen die met je gebeuren en lichte pijn voelt. Als het goed is herinner je je dit niet of nauwelijks na de ingreep of het onderzoek. Het slaapmiddel zorgt er namelijk ook voor dat het geheugen tijdelijk niet goed werkt.

Dat is per mens verschillend. Afhankelijk van hoeveel en hoevaak je het gebruikt speelt ook een rol. Oxazepam is sterker spul, maar ook dat zal na een tijdje niet meer aan slaan. Zo is dat bij bijna alles. Ik zou tijdens je onderzoek een (plaatselijke of volledige) nacose aanvragen ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100