Voor alle geneesmiddelen in dezelfde groep (benzodiazepinen, die dus een spierverslappende werking hebben), gelden dezelfde regels qua vergoeding. Die vallen dus af, maar deze middelen zijn sowieso niet geschikt voor langdurig gebruik.
De alternatieven hangen natuurlijk af van de oorzaak van je klachten. Er zijn natuurlijk de gewone pijnstillers: alles van paracetamol tot morfine en dingen er tussenin (NSAID's), waarvan de eenvoudige pijnstillers ook niet vergoed worden. Pijnstilling is echter - net als de diazepam - enkel symptoombestrijding.
Nu is er op zich niets mis met een portie symptoombestrijding bij gebrek aan alternatieven, maar die alternatieven moeten wel eerst gezocht worden. Je hebt blijkbaar last van een hoge spierspanning. Hoe komt dit? Heeft dit te maken met een verkeerde houding, of een slechte conditie van de spieren? Dan kan fysio- of oefentherapie wellicht uitkomst bieden. Zit ook niet meer in het basispakket, maar veel mensen zijn er aanvullend voor verzekerd.
Heeft het te maken met een chronisch probleem dat optreedt bij bepaald werk, of bepaalde activiteiten? Of is er bijvoorbeeld sprake van chronische overbelasting? Dan kan een ergotherapeut misschien adviseren over een goede zithouding, een geschikte armondersteuning, bepaalde aanpassingen op de werkplek (of studieplek, of andere plek waar je veel zit). Een ergotherapeut kan ook heel goed adviseren over de verdeling van je energie over de dag, het nemen van korte rustmomenten, en meer 'trucjes' waarmee je kunt voorkomen dat de spanning zich in de loop van de dag steeds verder opbouwt. Ergotherapie wordt vergoed uit het basispakket.
Worden je klachten (deels) veroorzaakt door psychische spanningen? Dan kan een psycholoog misschien helpen. De basisverzekering vergoedt 5 sessies, minus de eigen bijdrage die weer vergoed wordt door sommige aanvullende verzekeringen.
Is het probleem chronisch en erg beperkend? Dan zou je je licht op kunnen steken bij een revalidatiearts. Wordt vergoed vanuit het basispakket.
Daarnaast kun je natuurlijk heel veel zelf doen, maar dat zijn geen dingen die vergoed worden. Denk aan het vaak wisselen van houding, het toepassen van warmte, regelmatig rust nemen, ontspanningsoefeningen, massage, etc. Maar ik neem ook aan (of: hoop, in elk geval) dat dit soort alternatieven al geprobeerd zijn wanneer er voor dergelijke klachten diazepam wordt voorgeschreven.
Er zijn dus alternatieven, uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Wat zegt de huisarts?