Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welke benzodiazepinen word wel vergoed?

Ik gebruik nu oxazepam, als ik niet in slaap kan komen door onrust in mij.
Dit probeer ik zo min mogelijk te gebruiken.
Of als ik heel onrustig overdag ben.
Gelukkig komt dat steeds minder voor. De oxazepam moet ik zelf betalen alleen is eigenlijk alleen duur door het aflever tarief. Dacht 6.25 aflever tarief en 50ct voor 10 tabletten( elke keer per tien voorgeschreven)

Info
Oxazepam sandoz 10mg gebruik ik.
Antidepressiva werkte niet, eenmalig gebruikt maar kreeg er nare bijwerkingen van. Niet iets wat wegging dus stoppen was de enige oplossing.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zijn niet bepaalde benzo's die vergoed worden, maar benzo's worden vergoed bij bepaalde aandoeningen. Namelijk bij epilepsie, bij angststoornissen als minstens twee antidepressiva voorgeschreven volgens de richtlijnen onvoldoende resultaat gaf, bij meervoudige psychiatrische problematiek, en als palliatieve sedatie in de laatste levensfase. De enige uitzondering hierop is diazepam, dat wordt vergoed in bovenstaande gevallen, én bij spierspasmen als gevolg van neurologische aandoeningen bij iemand die niet ambulant is. Als slaapmiddel wordt het dus niet vergoed. In jouw geval zou je alleen in aanmerking kunnen komen voor vergoeding als die onrust die je beschrijft voortkomt uit complexe en meervoudige psychiatrische problematiek, óf als het komt door een angststoornis, en je twee verschillende antidepressiva hebt geprobeerd volgens richtlijnen, en deze geen resultaat gaven. Is één van deze uitzonderingen op jou van toepassing en je arts zet niet uit zichzelf de hiervoor bestemde code op het recept, dan zou ik hem/haar daar zeker op wijzen. Is dat allemaal niet van toepassing, dan zou je je arts nog kunnen vragen meer tabletten per keer voor te schrijven zodat je niet elke keer het aflevertarief betaalt, en je apotheker vragen om het goedkoopste merk. De bonnetjes van voorgeschreven medicijnen die niet vergoed worden moet je zeker bewaren, want die kun je opvoeren als aftrekpost bij de aangifte inkomstenbelasting. Dat heeft uiteraard alleen zin als je over de drempel heen komt, maar het is altijd verstandig om in elk geval alle bewijsstukken gedurende het jaar te verzamelen. (Ook als je normaal gesproken de drempel niet haalt, je weet immers nooit welke kosten nog kunnen komen.) Tenslotte zou je met je arts kunnen overleggen of er alternatieven zijn voor benzo's. Als je een slaapprobleem hebt, zou onderzoek op een gespecialiseerde poli voor slaapstoornissen eventueel nieuw licht op de zaak kunnen werpen, en als het meer gaat om onrust in je hoofd, kunnen diverse ontspanningsoefeningen wellicht helpen. Er zijn verschillende zorgverleners die je kunnen helpen om je beter te ontspannen, dat kan een fysio- of oefentherapeut zijn, maar ook een psycholoog, haptonoom, hypnotherapeut, etc. Qua medicatie zou je het nog kunnen zoeken in de fytotherapie (valeriaan, hop, goudpapaver, etc.) of in de off-labelsfeer, waarbij dat laatste niet mijn eerste keus zou zijn, en de andere opties niet altijd (volledig) vergoed worden.

In principe wordt geen enkele kalmerings- en/of slaapmiddel nog vergoed door je zorgverzekering. In geval van bepaalde aandoeningen cq indicaties (zie link rijksoverheid) kunnen ze in aanmerking komen voor vergoeding vanuit het basispakket. Toegevoegd na 4 minuten: 90 stuks Oxazepam (10 mg) kost €8,80 bij de apotheek.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ge...

Het wordt niet vergoed tenzij je minimaal 2 andere middelen uit een andere categorie (bv anti-depressiva of anti-psychotica) hebt gebruikt voor dezelfde stoornis. Dan nog is het aan je psychiater om te bepalen of je het al dan niet vergoed krijgt. Als wel, dan schrijft hij een code op je recept.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100