Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Na hoelange tijd gaat de bijwerking slapeloosheid bij wellbutrin weg?

Ik gebruik wellbutrin xr t mga 150 mg als antidepressiva. Ik neem er s'ochtends 1. Sinds eergisteren gebruik ik het, ik ben gisteren om half 11 gaan slapen en om half 3 was ik pas in slaap, toen was ik weer om 6 uur wakker geworden en toen heb ik niet meer geslapen. Vannacht ben ik om 4 uur in slaap gevallen en weer om 6 uur wakker geworden. Ik gebruik s'avonds 5 mg melatonine (al voor ik wellbutrin gebruikte).
Hoelang duurt het meestal voor dat deze bijwerking weggaat en hoe kan ik het verminderen? Is het anders nog een optie om een andere slaapmedicijnen te nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Slapeloosheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen bij Wellbutrin, en ook bij veel andere antidepressiva trouwens. Bij sommige mensen wordt dit minder nadat zij aan het middel gewend zijn. Dat kan na een week of twee zijn, of na een week of zes pas. Maar het gaat helaas niet altijd over: antidepressiva hebben veel bijwerkingen, en dat is enorm balen als je ze nodig hebt. Melatonine wordt wel vaker extra gegeven om het slapen te bevorderen, je zou kunnen bespreken met je arts of het een optie is om deze dosering te verhogen, of dat je er eventueel een middel als valeriaan bij zou kunnen/mogen gebruiken 's avonds. Andere slaapmiddelen zijn er wel, maar dat zal niet de eerste keus zijn. Echte slaapmiddelen (benzodiazepines, middelen zoals oxazepam, temazepam, etc.) zijn verslavend en werken na verloop van tijd gewoon niet meer. Je lichaam went er zo sterk aan, dat je na een week of twee constant gebruik al net zo slecht slaapt als zonder het middel. Soms wordt dan de dosering verhoogd, maar je begrijpt dat dit een beetje een gebed zonder eind is. Soms schrijven psychiaters of huisartsen wel kortdurend zulke middelen voor bij de start van antidepressiva, om de eerste paar weken de bijwerkingen van de opbouwfase te onderdrukken. Hoe dan ook is dit iets wat je met je arts moet overleggen, en waar je niet op eigen houtje mee moet gaan experimenteren. Ook niet met natuurlijke middelen trouwens, want je arts moet beoordelen of dit wel samen kan met je huidige medicatie, en moet weten welke middelen je precies gebruikt om te kunnen zien wat nu het effect is van de middelen die hij/zij voorschrijft. Advies is dus: bel je huisarts of psychiater, liefst degene van wie je de Wellbutrin hebt voorgeschreven gekregen. Je zou het ook nog even af kunnen wachten als je het niet heel hinderlijk vindt, maar het is dus niet met zekerheid te zeggen dat deze bijwerking slechts tijdelijk is. Slapeloosheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen, ook bij langdurig gebruik. Dus als je hier problemen me ervaart, overleg dan met je behandelend arts. Die kan met je bespreken of het mogelijk is om iets te veranderen aan je medicatie, of eventueel nog andere adviezen geven.

In het gunstigste geval is die extra onrust na een paar weken minder maar die kan ook blijvend zijn. Ik hoop dat degene die jou dit middel heeft voorgeschreven (jeugdpsychiater?) jou een paar dingen heel goed heeft uitgelegd. Je had al last van slapeloosheid, dat een belangrijke (mede)oorzaak van een depressie kan zijn. Slapeloosheid is een zeer veel voorkomende bijwerking van bupropion, niet alleen in het begin. Waarom dan toch dit middel? Er kunnen goeie argumenten voor zijn, hoor. Weet je dat zeker de helft van de depressies eerder een fysieke dan een emotionele of psychologische oorzaak hebben? Heb je een goed gesprek over de mogelijke oorzaken gehad, waarin deze aspecten aan de orde kwamen? Kijk in ieder geval uit om dit middel te combineren met andere middelen zonder deskundige begeleiding. Wat valeriaan of melatonine zal weinig kwaad doen, hoewel het nut van melatonine op jouw leeftijd twijfelachtig is. Maar bespreek in ieder geval alles wat je doet met een deskundige behandelaar. Toegevoegd na 6 uur: Voor de duidelijkheid en ter aanvulling; bupropion is de stofnaam van de merken Wellbutrin en Zyban.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100