Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Microgynon 20 als extra pil gebruiken terwijl ik microgynon 50 slik?

Ik heb laatst een foutje gemaakt met de pil, daardoor kom ik een pil tekort in mijn strip. Aangezien ik graag mijn strip heel laat (microgynon 50) had ik het idee om één pil uit de strip van microgynon 20 te nemen. Nu is mijn vraag, kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou even morgen met je huisarts bellen om te vragen of dit kan. Wat ik weet is dan pil 20 lichter is dan 50. Weet niet of het kwaad kan mij lijkt het niet. Ik snap dat he geen nieuwe strip wilt open maken. Is het geen optie om de laatste pil weg te laten? Dan wordt je een dag eerder ongesteld. Kijk anders even hier op voor uitgebreide info over de samenstellingen http://www.consumed.nl/medicijnen/1770/Microgynon_50%C2%AE http://www.consumed.nl/medicijnen/7045/Microgynon_20%C2%AE_

Ik zou niet weten waarom je dat wil doen. Je kunt wel iets anders doen: Gewoon 1 dag eerder stoppen met deze strip, dan ben je dus wel 1 dag eerder ongesteld en begin je een dag eerder met je volgende strip. Of je slikt de volgende strip gewoon een maand door en ja je kunt gewoon doorslikken en dan word je deze keer dus niet ongesteld. Wel is het dan weer zo dat als je normaal op dinsdag met een nieuwe strip begint dat nu op maandag moet doen. Hoe kom je aan die microgynon 20 strip eigenlijk? Als je die nog hebt liggen kun je die ook als laatste pil gebruiken dus ja dat kan. Dan dus je stopweek en dan weer met die 50 verder gaan, dan blijf je in hetzelfde patroon.

of dat kan weet ik niet maar als je nu een pil te kort komt word je dus 1 dag eerder ongesteld, weet niet of dat een ramp is maar goed, je kunt toch je nieuwe strip op de dag starten dat je hem normaal ook zou starten, of je nou 6, 7 of 8 dagen geen pil neemt tijdens de stop maakt niet zoveel uit. De pil is in ieder geval effectief als er 14 dagen een dosis is ingenomen.

Het kán. Microgynon 20 is niet minder veilig dan 30 of 50. Maar als jij 50 gebruikt, neem ik aan dat daar wel een reden voor is. Waarschijnlijk kreeg je doorbraakbloedingen van de lager gedoseerde pillen, of gebruik je nog andere medicatie waarbij een lichtere pil niet veilig is. Wanneer het alleen maar ging om doorbraakbloedingen, is een lichtere pil niet minder veilig. Je hebt een wat grotere kans op een doorbraakbloeding (hoewel dat met één pil waarschijnlijk wel meevalt) maar dat betekent niet dat je niet beschermd bent. Als je medicatie gebruikt waarbij een lichtere pil niet veilig is, of een andere heel specifieke reden waarom jij zo'n zware pil slikt, dan zou ik niet gaan gokken ermee. In dat geval kun je beter een extra strip openen, of je stopweek een dag naar voren halen. Bij de suggestie uit een ander antwoord dat je ook een stopweek van 8 dagen kunt houden, ontbreekt de belangrijke informatie dat je dan wel de eerste zeven dagen na het beginnen met de nieuwe strip, ook condooms moet gebruiken bij het vrijen. Een kortere stopweek kan altijd, maar een stopweek die langer duurt dan zeven dagen, heeft exact hetzelfde effect en dus hetzelfde risico als een pil vergeten in de eerste week van de strip. Maar dat zou je natuurlijk ook nog kunnen doen: blijkbaar houd je altijd na elke strip een stopweek, en misschien wil je dan je vaste schema aanhouden. Als dat zo is, kun je er dus voor kiezen om een langere stopweek te houden en in de eerste week daarna condooms te gebruiken. Een alternatief als je je stopweek op dezelfde dagen wilt houden, is om een stopweek van één dag te houden aan het einde van je strip, en daarna meteen de volgende strip door te slikken. Je hebt dan kans dat je eventueel een doorbraakbloeding krijgt, maar je bent wel gewoon beschermd. Als je er niet om geeft op welke dag precies je stopweek is, kun je ook gewoon je stopweek wat eerder houden. Als je niet in de afgelopen week de pil vergeten bent maar het komt door een eerdere telfout, maakt dat niet uit. Je moet dan dus wel na maximaal zeven dagen weer aan je nieuwe strip beginnen. Je kunt ook de hele stopweek overslaan en direct aan je volgende strip beginnen. Je kunt trouwens niet - voor het geval iemand dat zou suggereren - tweemaal microgynon 20 nemen in de veronderstelling dat dit "bijna net zoveel" is als microgynon 50. Dat zou wel gelden voor de oestrogene stof die erin zit, maar niet voor de progestagene: daar zou je dan teveel van binnenkrijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100