Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heeft iemand ervaring met het antibioticum Amoxicilline Clavulaanzuur (Sandoz)?

De kuur is mij voorgeschreven ivm een talgcyste in mijn wang. Deze zou weggehaald worden door een plastisch chirurg. De wachttijd van een dikke 3 maanden heeft de cyste de kans gegeven te gaan ontsteken, en dit is ook gebeurd. De kuur moet de ontsteking verhelpen waarna de cyste verwijderd kan worden. Heeft iemand ervaring met deze kuur? Wat zijn de bijwerkingen en zijn deze heftig? Werkt het goed?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een antibioticum wordt gekozen op basis van de vastgestelde of verwachte bacterieën die een infectie veroorzaken. De vraag "werkt het goed" is dus niet te beantwoorden. Voor bacterieën die gevoelig zijn voor dit middel, werkt het goed. Voor bacterieën die er niet gevoelig voor zijn, werkt het niet. Zo simpel is het. In het algemeen kun je zeggen dat het een breed-spectrum antibioticum is, dat betekent dat het op vrij veel verschillende bacterieën werkt. Dat is dan ook alles: de kans dat het werkt is dus vrij groot, maar als je de pech hebt dat bij jou de ziekteverwekkende bacterie niet gevoelig is voor amoxicilline, of er resistent voor is, dan zal het niet werken. Als het middel is voorgeschreven nadat er een kweek is afgenomen, weet je dat men gezien heeft dat in het laboratorium de bacterie die je ontsteking veroorzaakt, gevoelig is voor dit middel. Meestal werkt het dan ook goed, maar het is nooit volledig te voorspellen wat een antibioticum in je lijf doet, dat is niet altijd hetzelfde als wat het in het laboratorium doet. Om je vraag te beantwoorden: ja, ik heb er wel ervaring mee. Het werkte bij mij goed, behalve toen ik het kreeg voor een ontsteking die veroorzaakt werd door een bacterie die - zoals later ook bleek uit de kweek - resistent was voor dit antibioticum. De bijwerkingen zijn heel verschillend per persoon. Meest voorkomend zijn - zoals bij elk antibioticum - diarree en andere maag-darmklachten. Lees de bijsluiter en houd je aan de aanwijzingen zoals die daar staan voor wat betreft wijze en tijdstip van inname.

Ja dit antibioticum heb ik vaak voorgeschreven gehad bij standaard keelontsteking. Het is een heel standaard en niet te zwaar antibioticum. Je zult dus ook weinig bijwerkingen ondervinden. De mogelijke bijwerkingen staan overigens natuurlijk gewoon in de bijsluiter, en de vraag die je nu hier stelt moet je natuurlijk stellen aan je arts. Maar ik heb geen bijwerkingen gehad.

Bijwerkingen zijn nogal afhankelijk van de persoon. Als je overgevoelig voor dit specifieke middel bent dan uit zich dat al snel in huiduitslag en dergelijke ongemakken die best heftig kunnen zijn. Normaal gesproken vallen die bijwerkingen wel mee en beperken zich tot wat diarree en wegen ruimschoots op tegen de therapeutische werking, is mijn ervaring.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100