Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe voorkom ik het nog meer afvallen met methylfenidaat?

Hey iedereen.Ik slik sinds een maand nu methylfenidaat 5mg 4x per dag..Gisteren zei mn vriend ineens dat mn buik dunner is dus ik ging wegen, idd ik ben 5 kilo kwijt..Nou wou ik dat in eerste in stantie ook maar ik ben best wel bang ik door de methylfenidaat afval.En dat de arts me dan iets anders voorschrijft.Dit middel werkt verder echt perfect voor mij en mijn ADHD dus ik wil het eigenlijk niet kwijt.Wat kan ik doen om er voor te zorgen dat ik niet meer afval?

Weet jij het antwoord?

/2500

Deze vraag kun je het beste aan je arts stellen. Die kan kijken of het afvallen inderdaad door de methylfenidaat komt. Misschien wel, misschien niet. Als het niet zo is, heb je op dat punt geen probleem, en kun je gewoon methylfenidaat blijven gebruiken. Als het afvallen wel door methylfenidaat wordt veroorzaakt, kun je samen proberen uit te vinden of het afvallen zal stoppen, of dat je (te) dun zult worden. In het eerste geval is er nog steeds geen probleem. Als je te dun zult worden, zal iets anders nodig zijn. Misschien een ander middel, misschien een ander dieet. Je zegt dat je bang bent dat een ander middel minder goed zal werken. Maar is dat zo? Dat weet je niet. Misschien zie je nu wel beren die er niet zijn. Dus ook dat is iets om met de arts te bespreken. Een optie zou kunnen zijn dat je overschakelt naar een ander middel, en dan kijkt of dat net zo goed werkt als methylfenidaat. Zo ja: prima. Zo nee, dan zul je de afweging moeten maken: hoeveel afvallen is voor jou acceptabel, en hoeveel restverschijnselen van de ADHD zijn voor jou acceptabel. Waar precies het optimum ligt is voor iedereen anders. Wees in ieder geval niet bang voor mogelijke beren die misschien alleen maar in jouw gedachten bestaan. Bespreek met de arts wat er gebeurt, en wat jouw wensen zijn op het gebied van gewicht en van ADHD-verschijnselen. Samen kunnen jullie dan de voor jou beste oplossing bepalen. Succes!  

Afvallen (1-10% van alle gebruikers) en verlies van eetlust (>10% van alle gebruikers) is een bekende bijwerking van methylfenidaat. Er is weinig aan te doen, behalve stoppen; het is lastig om jezelf t dwingen meer te eten.

Bronnen:
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100