Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het verschil tussen de twee antibiotica Amoxicilline en Doxycycline?

Het zijn toch alletwee antibiotica?

Weet jij het antwoord?

/2500

De antibiotica Amoxicilline en Doxycycline zijn inderdaad beide bedoeld om bacteriele infecties te bestrijden, maar ze behoren tot verschillende families. Dat verschil zul je als patient op zich niet merken. Als je op zoek gaat naar andere verschillen, dan valt op dat Doxycycline niet gebruikt mag worden door zwangere vrouwen of kinderen onder de 8 jaar. Dit antibioticum kan namelijk botten of tanden aantasten. Bij Amoxicilline wordt daarvan geen melding gemaakt. Wat ook opvalt is dat Doxycycline wat zwaardere bijwerkingen heeft. Zo komen misselijkheid, buikpijn, braken, gebrek aan eetlust, ontstoken tandvlees en diarree regelmatig voor. Bij Amoxicilline komt dat zelden voor. Het lijkt er dus op dat Doxycycline een wat agressiever antibioticum is dan Amoxicilline. Voor meer informatie over beide stoffen en voor informatie over verschillen kun je hier kijken: http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Amoxicilline.aspx?mId=10704&rId=376 http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Amoxicilline.aspx?mId=10704&rId=376 Voor advies over het gebruik van deze antibiotica moet je je huisarts raadplegen.

Het ene antibioticum is niet zwaarder dan de andere maar de werking verschilt. Afhankelijk van de diagnose, die vaak al aangeeft welk micro-organisme de ziekte veroorzaakt, of een kweek wordt voor een bepaald antibioticum gekozen. Er zijn er natuurlijk nog meer dan deze twee. De gevoeligheid van de ziekteverwekker speelt een doorslaggevende rol maar er zijn meer overwegingen. Sommige middelen worden heel voorzichtig achter de hand gehouden als tweede keuze om ingezet te worden als een middel niet aanslaat door resistente bacteriën. Indicaties voor amoxicilline Infecties veroorzaakt door voor amoxicilline-gevoelige micro-organismen, zoals infecties van de luchtwegen, urinewegen, maag-darmstelsel, bot, galblaas en galwegen, huid en weke delen. Endocarditisprofylaxe bij risicopatiënten. Ziekte van Lyme. Indicaties voor doxycycline Infecties, veroorzaakt door voor doxycycline gevoelige micro-organismen, van de luchtwegen (incl. KNO), urinewegen, maag-darmkanaal, huid en weke delen; Borrelia burgdorferi-infecties (ziekte van Lyme); ooginfecties (m.n. trachoom); ongecompliceerde gonorroe, non-gonokokkenurethritis en syfilis (bij overgevoeligheid voor penicillinen of cefalosporinen). Vermindering van sommige huidaandoeningen bij volwassen patiënten bacteriën een rol kunnen spelen, zoals bij acne.

Bronnen:
http://www.fk.cvz.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100