Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waar kwam mijn "diarree" vandaan?

In Turkije had ik heel af en toe echte diarree, in de zin van snel naar het toilet moeten rennen en dan - "sploesh".

De meeste dagen had ik echter iets anders. Twee keer per dag een grote boodschap, maar bijna nooit met haast of urgentie. Maar als ik dan op het toilet zat, was het wel heel dun. Verder absoluut niets aan de hand, geen raar gevoel, geen slapte, niets.

Dit heb ik bijna altijd als ik in een zuidelijk land op vakantie ben.

Ook nu weer gebeurde wat altijd gebeurt als ik terugkom in Nederland: van de ene op de andere dag is het helemaal over. Geen restverschijnselen, geen geleidelijke overgang - zodra ik terugben, is alles helemaal normaal.

Waar komt dan die "diarree" (tussen aanhalingstekens, want echte diarree in de zin van heel vaak moeten en dan nog heel urgent ook, dat is het niet) vandaan?

En hoe komt het dat het zo op stel en sprong over is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ik het zo lees, reageren jouw darmen op het klimaat. Veel mensen krijgen problemen wanneer ze in een warm klimaat terecht komen. Daar kunnen darmen spastisch op reageren. Het zou ook kunnen liggen aan de hoeveelheid (olijf) olie in het voedsel. Als je dat van huis uit niet gewend bent, kan je daar erg op reageren. Het kan voor ieder mens weer anders liggen. Maar als ik jouw verhaal zo lees, denk ik echt dat het meer met het klimaat te maken heeft dan met de voeding.

Het is dunne ontlasting, en gezien wat je beschrijft vermoed ik een verband met wat je gegeten hebt. ander eten, andere oliën - was dat vroeger niet een soort 'wet', dat je aan de dunne ging als je naar het zuiden ging? Het klinkt alsof de massa in je darmen misschien wat sneller dan anders doorloopt, waardoor er (te) weinig vocht teruggewonnen wordt. Dus kan de boel niet indikken (vaak stinkt het dan ook meer).

veel mensen krijgen diarree van het water, ook al drink je t niet het voedsel word er wel in gekookt, ook overgang van temperatuur kan diarree veroorzaken, of het eten van bepaald vlees of vis, de olie die ze gebruiken

Gezien de vragen die je toen stelde had je veel last van stress. Je was totaal niet in je eigen omgeving en waarschijnlijk vond je het soms ook nog wel moeilijk met bepaalde culturele eigenschappen (cultuurshock?) En als je dan weer thuiskomt is het altijd weer van he, lekker, thuis... En dan valt er een soort 'lading' van je af. Dat is niet alleen de lading van de reis hoor.