Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waardoor ontstaat een hersenbloeding (sab) meestal tussen 40 en 50ste jaar?

Je zou verwachten dat een SAB hersenbloeding toeneemt met het vorderen van de jaren maar volgens deze website is dat juist voor 50ste jaar. Hoe kan dat?
https://www.isala.nl/patientenfolders/6553-hersenbloeding/#:~:text=Ook%20als%20de%20bloeding%20uit,invaliditeit%20kan%20het%20gevolg%20zijn.

9 maanden geleden
1.1K
SimonV
9 maanden geleden
Wat ChatGPT erover zegt:
1. Naarmate mensen ouder worden, zijn ze zich vaak meer bewust van en beheren ze hun risicofactoren voor een cerebrale bloeding beter. Aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes, die bijdragen aan het risico op een cerebrale bloeding, worden vaak eerder gediagnosticeerd en behandeld bij oudere mensen..
2. Cerebrale amyloïde angiopathie, gekenmerkt door de afzetting van amyloïde eiwitten in de bloedvatwanden, kan het risico op een cerebrale bloeding verhogen. Hoewel deze aandoening vaker voorkomt naarmate mensen ouder worden, stabiliseert of neemt de prevalentie na de leeftijd van 50 jaar vaak af.
3. Naarmate mensen ouder worden, kunnen bloedvaten bepaalde veranderingen ondergaan die kunnen leiden tot een verhoogde stabiliteit. Collageen en andere structurele componenten binnen de bloedvatwanden kunnen veerkrachtiger worden, waardoor de kans op scheuren en bloedingen afneemt. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5614324/

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef als eerste antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding