Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welke voedingsstof(fen) regelen de menstruatie?

Ik heb een eetstoornis en mijn menstruatie is extreem onregelmatig. Zo ben ik het soms maanden niet en nu ben ik het 3x achter elkaar met 1 dag pauze ertussen. Welke voedingsstof krijg ik tekort of wat krijg ik tekort dat dit zo ontregeld is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een eetstoornis (anorexia?) hebt krijg je van de meeste voedingsstoffen tekort. Je menstruatie reageert op je ondergewicht (als je dat hebt?) door in de "spaarstand' te gaan. - je bent te licht / ondervoed (dat kan ook als je wel op gewicht bent, maar te weinig voedingsstoffen binnen krijgt) om een zwangerschap aan te kunnen, dus raakt je menstruatie ontregeld.

Onder andere Jodium: De schildklier heeft invloed op bijna alle processen in het lichaam (stofwisseling). Hij beïnvloedt bijvoorbeeld de hartfrequentie, de stoelgang, het gewicht, de menstruatie en de stemming. Voor de aanmaak van schildklierhormoon is jodium nodig. Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Van nature komt jodium voor in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier. Toegevoegd jodium zit in sommige vleeswaren, gejodeerd keukenzout en bakkerszout. Mensen die weinig of geen brood eten of brood zonder gejodeerd zout, zoals veel biologisch brood of een deel van het thuisgebakken brood, lopen het risico op een jodiumtekort. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen (krop). Bij kinderen leidt jodiumgebrek tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei.

Bronnen:
https://link.springer.com/chapter/10.1007/...
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100