Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom stinkt je poep de ene keer erger of viezer dan een andere keer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ligt er voor een groot deel aan, wat je gegeten hebt. Zwavelrijk voedsel (zoals eieren en blad-kool) geeft ontlasting met meer sulfiet (stank).

De zwavelrijke voedingsstoffen die we eten worden in de darmen verteerd door bacteriën. Het zijn voornamelijk de aminozuren methionine en cysteine die in de eiwitten voorkomen. Het zijn juist die bacteriën die er verschillende verbindingen van maken. De ergst stinkende stoffen zijn zwavelwaterstof en mercaptanen, die ontstaan door anaerobe gisting in het darmstelsel. De meest afschuwelijke stank heb je van Thioacetone. Omdat de voedingstoffen steeds andere bacteriën met zich meebrengen zullen ook de verteerde producten anders zijn en daarmee anders ruiken. Bedenk, dat de anaerobe vergisting van biogas microbiologisch en biochemisch het zelfde verloopt als de vergisting in ons darmstelsel. In veel artikeltjes wordt steeds gewezen op het stinken van zwavel, maar ZWAVEL STINKT NIET. Het gaat dus altijd steeds om een van de vele honderden zwavelverbindingen, die ongelooflijk kunnen stinken.

Toegevoegd op 07 september 2020 19:09: tekst
Bronnen:
http://nutritionnistes.org:83/Dossiers%20e...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Organozwavelchemie
https://en.wikipedia.org/wiki/Thioacetone

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100