Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kunnen mijn klachten komen door een tekort aan ijzer als vegatariër?

Ik heb sinds een week dat ik duizelig ben, me moe voel, hoofdpijn en soms misselijkheid. Ook heb ik een wazig beeld, een beetje alsof ik dronken ben. En mijn ogen worden heel snel onscherp, ik moet ze steeds weer scherpstellen. Voor mijn gevoel komen de klachten het meest in de middag voor. Zou het kunnen omdat ik een vegetarisch dieet heb dat hier de klachten van komen? Ik eet meestal vleesvervangers waar ijzer en vitamine B12 aan zijn toegevoegd. Als iemand weet waar het aan ligt hoor ik het graag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het belangrijkste probleem bij vegetariërs en veganisten is een vitaminetekort. Daarom belangrijk NAAR DE HUISARTS TE GAAN: Vitamine B12 B12 zit in bijna alle dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. In plantaardige producten komt (bijna) geen vitamine B12 voor. Een vitamine B12-tekort kan vervelende symptomen geven zoals vermoeidheid, geheugenverlies, hoofdpijn en bloedarmoede. Een goed supplement bevat 1000 microgram B12. Vitamine D3 Vitamine D3 zorgt voor een betere opname van calcium. Je krijgt het door blootstelling aan zonlicht of door het eten van vette vis, lever, eigeel of kaas.

Bronnen:
https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/e...

Je zegt zelf al dat je vleesvervangers eet waar ijzer aan toegevoegd is. De kans dat je klachten voortkomen uit ijzertekort is dus klein. Dit mede omdat jouw klachten door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt kunnen worden: van ijzertekort, oogproblemen en migraine tot diabetes en ms. Een bezoek aan de huisarts lijkt me dus raadzaam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100