Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het normaal dat je na een operatie aan de blindedarm niet kan poepen en uiteindelijk gaat kotsen?

Ik ben afgelopen dinsdag met spoed opgenomen in het ziekenhuis met een acute blindedarmontsteking. Na de operatie mocht ik woensdag alweer naar huis.

Nu heb ik sinds dinsdag ochtend niet meer gepoept. Plassen lukt prima. Inmiddels het gevoel dat ik propvol zit met voedsel, alsof ik me te buiten gegaan ben tijdens het kerstdiner. Ik blijf ook maar steeds boeren laten, erg pijnlijk ook.

Ik heb sinds de operatie dinsdag 16.00 gegeten: 3 boterhammen met kaas, een gekookt ei, schaaltje yoghurt, kipschnitzel, broccoli, een appel en een beker kippenbouillon. Verder water gedronken, thee en aanmaak limonade.

Zojuist ineens zonder misselijkheid vooraf flink gekotst, duidelijk de appel en de groene kruiden van die kippenbouillon. Het volgevreten gevoel is in ieder geval weg...maar poepen lukt nog steeds niet.

Is dat normaal? Gebeurd dat vaker na een dergelijke operatie? Ik mankeer eigenlijk nooit iets en poepen gaat bij mij altijd met het grootste gemak.

P.S. manlief is nu op advies van het ziekenhuis medicijnen gaan halen tegen obstipatie.
Oh ja, voorafgaand aan de operatie, ben ik ruim 27 uur nuchter geweest. Ik had zelf namelijk al op maandagavond het vermoeden dat ik blindedarmontsteking had, en verwachtte een operatie.

Toegevoegd op 24 januari 2019 05:17: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

De pijnstillers die je na een operatie krijgt, kunnen inderdaad obstipatie veroorzaken. Meestal krijg je dan ook meteen (preventief) een laxerend poedertje.

Het is vrij normaal dat je na een buikoperatie niet meteen weer een normale ontlasting regelmaat hebt. Binnen een paar dagen na de operatie zal die pas weer op gang komen. Bij de een duurt het wat langer of korter. Je zegt zelf dat je voor de operatie ruim 27 uur nuchter bent geweest... dat betekent dus dat er al niet veel ontlasting in je darmen aanwezig was. Overigens is het normaal dat je bij een appendix operatie een opnameduur hebt van een tot twee dagen...afhankelijk van je gezondheidssituatie en de herstelperiode. Als alles normaal verlopen is, kan je ook thuis herstellen is het beleid tegenwoordig. Meestal mag je een paar uur na de operatie beginnen met drinken en de volgende dag mag je pas beginnen met eten, dat is afhankelijk van je herstel. Als ik het goed begrijp, heb je dus vrijwel korte tijd na de operatie al meteen behoorlijk wat gegeten wat misschien ook al niet licht verteerbaar was. Brood met kaas is alleen licht verteerbaar als het wit brood is.... volkorenbrood, krentenbrood, croissants en roggebrood kan je dan beter even laten liggen. Kaas is zuivel en lactose en darmen zijn niet bepaald goede vriendjes. Het is geen probleem als het 30+ kaas is geweest of Hollandse Goudse kaas. Door een speciale rijping bevat deze geen lactose. De vezel- en voedingsrijke groenten uit de kruisboomfamilie, zoals bloemkool en broccoli, hebben heel wat voordelen voor je gezondheid. Helaas bevatten ze ook een complexe suikersoort, raffinose, waarvan bekend is dat het leidt tot het opbouwen van gas en een opgeblazen gevoel. Wellicht veroorzaakt de broccoli het 'boeren'. Heb je dit eten door het ziekenhuis zelf gekregen en dit ook nog op dezelfde dag van de operatie? Ik vind het persoonlijk iets 'ondoordacht' als dit het beleid is! Normaliter beginnen ze na een buikoperatie altijd met eerst vloeibaar voedsel als vla, pudding, yoghurt, kwark enz. en dan pas met vast voedsel dat in het begin nog niet volkoren is, omdat de darmen daarbij meteen teveel moeten werken. Die kunnen beter langzaam op gang komen na de stillegging. Het is dus vrij normaal wat jou nu overkomt. Nadat je de obstipatie-medicatie hebt gebruikt om de ontlasting zachter te maken zal alles wel weer normaal gaan werken. Zorg wel dat je veel drinkt (1,5-2 liter per dag)en vezelrijk voedsel neemt, ander kan de verstopping verergeren.

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/verstopping/ik-he...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100