Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is de oorzaak van mijn kramp en hoe voorkom ik het?

Ik heb de laatste tijd vaak dat ik plotseling enorme kramp krijg, bijna altijd in mijn bovenbeen onder mijn heup, maar ook soms in mijn kuit. Meestal heb ik het na het uitrekken.

Het is na een minuut alweer weg, maar het doet enorm veel pijn en als ik maar 1cm beweeg schreeuw ik het uit van de pijn.

Ik heb ook altijd de rest van de dag pijn op de plek van de kramp.

Ook is het altijd aan de rechterkant.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat je pijn hebt na de kramp is geen wonder - kramp is het extreem sterk samentrekken van spiervezels, en daarbij kunnen sommige vezels beschadigd raken. De oorzaak van je kramp kan liggen aan wat je vlak daarvoor hebt gedaan. Ben je aan het sporten geweest? Zo ja, heb je een goede warming-up gedaan? Actief sporten zonder warming-up kan slecht zijn voor je spieren, en kan leiden tot dergelijke krampen. Als dit de oorzaak is, kan een goede warming-up wonderen doen. Doe je een sport waarbij je ook wel eens een tijdje niets doet, denk er dan aan dat je ofwel tijdens dat "niets doen" toch warm blijft en je spieren blijft gebruiken, ofwel dat je na de "pauze" opnieuw een korte warming-up doet. Is dat het niet, kijk dan eens of je wel op de goede manier rekt. Laat je adviseren door een (sport)fysioloog, een fysiotherapeut, of een sportleraar. Als dat alles het niet is, denk ik dat een bezoek aan de huisarts raadzaam is. Die kan samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak. De huisarts kan ook iets dat wij via deze site niet kunnen, namelijk: verbanden leggen met andere dingen. Misschien is er iets aan de hand met je zenuwen, bijvoorbeeld een beklemming. Of misschien heb je bepaalde tekorten. Een bloedonderzoek zou dat kunnen uitwijzen. Zo'n bloedonderzoek kan ook aantonen of er misschien een onopgemerkte ontsteking is die deze krampen als bijverschijnsel heeft. Bij spierkrampen denk ik in eerste instantie aan magnesium. Een bloedonderzoek kan aantonen of je daar een tekort aan hebt. Is dat het geval, dan is de oplossing eenvoudig: bijslikken. Heb je een tekort aan een ander mineraal, of aan bepaalde vitaminen, dan kun je ook daar iets aan doen. Ga hoe dan ook nooit zomaar op goed geluk iets bijslikken. Het aanvullen van een niet-bestaand tekort kan namelijk schadelijk zijn. Bij magnesium bijvoorbeeld kan een te hoge inname op termijn (10 tot 15 jaar) leiden tot botproblemen. Zink, dat net als magnesium heel populair is in de alternatieve hoek en dat - eveneens net als magnesium - heel vaak lukraak wordt aanbevolen, kan leiden tot neurologische problemen. Sommige vitaminen kunnen de nieren en/of de lever beschadigen. Laat een mogelijk tekort dus constateren door de huisarts, via een bloedonderzoek. Ga alleen bijslikken als je daadwerkelijk een tekort hebt. En dan nog: slik alleen zoveel als nodig is om het tekort op te heffen, beslist niet meer, want overdaad schaadt.  

Kramp kan ook voorkomen bij de ziekte/syndroom van Conn ofwel primair hyperaldosteronisme. Deze ziekte kenmerkt zich door een teveel aan aldosteron, een hormoon van de bijnierschors. Dit resulteert in een te hoge bloeddruk, en soms ook (na voortschrijding van de ziekte) een te laag kalium. Laat je bloeddruk en je kalium meten. En evt. het aldosteron in je urine.

Bronnen:
www.bijniernet.nl en www.nvacp.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100