Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat zijn de oorzaken voor een chronische blaasontsteking?

Ik maak voor school een medisch beschreven ziektebeeld over cystitis en ik heb informatie over een acute blaasontsteking en interstitiële blaasontsteking kunnen vinden, maar ik vind nergens iets over een chronische blaasontsteking. Zou iemand mij kunnen helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat urineweginfecties meestal worden behandeld met antibiotica, zal het bij langdurige klachten gaan om óf een heel hardnekkige urineweginfectie die resistent is voor veelgebruikte antibiotica (waarbij je strikt genomen spreekt van een chronische infectie wanneer die langer dan zes weken aanhoudt) óf van steeds terugkerende infecties. Het eerst komt weinig voor (zelfs wanneer er tweemaal 'blind' antibiotica wordt ingezet en er daarna eerst een kweek wordt afgewacht zou er binnen die termijn van zes weken een werkend antibioticum gevonden moeten zijn) tenzij de klachten erg mild zijn en er geen medische hulp wordt gezocht (maar in dat geval is het vaak self-limiting) en bij het tweede is er eigenlijk geen sprake van een chronische infectie, maar van een recidiverende infectie. Als infecties elkaar zo snel opvolgen dat de patiënt het meer ervaart als één langer durende infectie omdat de klachten terugkomen zodra er gestopt wordt met antibiotica, is er vaak een uitlokkende oorzaak. Dat kan van alles zijn, zoals een aangeboren afwijking aan de urinewegen, residu, regelmatig seksueel contact met (veelal) een nieuwe sekspartner of kathetergebruik, waarbij een verblijfskatheter (CAD of SPC) meer risico geeft dan intermitterend katheteriseren. Asymptomatische baceriurie is wél vaak chronisch en is bij het gebruik van een verblijfskatheter - maar bijvoorbeeld ook bij bedlegerige ouderen - zelfs eerder regel dan uitzondering. Maar dat is strikt genomen natuurlijk geen (chronische) blaasontsteking. Toegevoegd na 1 minuut: Tenzij je het hebt over interstitiële cystitis, maar ik meen uit je vraag op te maken dat het daar juist níet over gaat omdat je daar al informatie over had gevonden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100