Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

waarom na drinken zwarte ontlasting en niet of heel weinig kunnen plassen terwijl ik met grote regelmaat water drink tussendoor

ne een avondje drinken merk ik dat ik de dag erna weinig plas en altijd zwarte ontlasting heb .....hoe komt dit

Weet jij het antwoord?

/2500

Alcohol droogt uit. Oftewel, als je flink doordrinkt kun je uitdrogingsverschijnselen krijgen. Het lichaam vult aan met alle "sappen" die voorhanden zijn.

Kleur (wit, geel, groen, bruin, zwart) Een gezonde ontlasting heeft een lichtbruine kleur, een beetje pindakaasachtig. Naarmate de ontlasting langer in het lichaam is gebleven wordt de kleur donkerder. De kleur van de ontlasting kan diagnostische informatie opleveren. Zwart: Zwarte ontlasting kan duiden op een bloeding in maag of dunne darm, maar kan ook voorkomen bij mensen die ijzertabletten slikken. Het ijzer is verantwoordelijk voor de zwarte kleur. Wit: Bij onvoldoende galproductie of obstructie van de galwegen kan de ontlasting er wit uitzien, doordat de galkleurstoffen, die de ontlasting normaal gesproken zijn donkerbruine kleur geven, niet of onvoldoende aanwezig zijn; men spreekt in de kliniek wel van stopverffeces. Grijs: Een grijze ontlasting duidt op een (veel) te grote gisting en eventueel op een tekort aan gal. Groen: Een groene ontlasting wijst juist op een teveel aan gal en een te lange verblijfduur in de darm. Geel: Gele ontlasting komt vaak door overmatig alcoholgebruik. De gele kleur ontstaat dan doordat de lever meer afvalstoffen produceert. Rode streep: Een rode streep bij de ontlasting kan voorkomen als er een aambei bloedt of een scheurtje in de anus ervoor zorgt dat tijdens defecatie er een bloedvaatje gaat lekken. Witte puntjes: Witte puntjes kunnen voorkomen als er wormen of wormfragmenten meekomen.......

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontlasting

Door alcohol kunnen er ontstekingen van het maagslijmvlies ontstaan. Zwarte ontlasting komt dan door bloedingen boven de maag. Bloed kleurt zwart onder invloed van maagsappen. Hierdoor kleurt de ontlasting zwarter.

Na veel drinken zitten er meer opgeloste stoffen in de darmen (alcohol) de bloedvaten gaan dit verschil in osmotische druk tegen door water te laten diffunderen naar de binnenkant van de darmen. Hierdoor is er minder water 'beschikbaar' voor urine -> weinig plas. Het water kont dan terecht in de ontlasting, dit verklaart de dunheid ervan. De donkere kleur kan ik niet verklaren, ik ken het ook, maar hoe het komt weet ik niet.

Alcohol neemt inderdaad vocht weg uit je lichaam, je droogt uit. En als aanvulling op de kleur: van veel rode wijn wordt ontlasting ook zwart. Ik weet niet wat je gedronken hebt maar van rode wijn wordt het erg donker.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100