Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is mijn vinger gebroken?

Hallo. Ik heb vandaag een basketbal op mijn vinger gekregen. Eerst kon ik nog een minuutje verder, maar daarna ging het niet meer. Hij zwol op rond het gewrichtje en hij ziet blauw. Het bovenste deel van de vinger staat ook scheef naar voren. Mits veel pijn lukt het om naar voor te buigen, strekken gaat niet. Als ik hem ook maar aanraak of mijn vinger raakt iets, doet het heel veel pijn. In mijn omgeving zeggen ze dat het mits rust overgaat en er geen dokter nodig is. Maar ik heb een slecht gevoel. Iemand raad? Is de vinger gebroken of gekneusd? Alvast bedankt!!!

Toegevoegd na 1 minuut:
Het bovenste kootje kan ik niet buigen, alleen mijn hele vinger mits pijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als hij scheef staat, is hij óf gebroken, óf geluxeerd (uit de kom). Dat moet vastgesteld en behandeld worden door een arts. En nee: dat gaat niet vanzelf over. Tenminste: een breuk zal na verloop van tijd herstellen, maar dan blijft je vinger scheef staan. Een luxatie kán eventueel vanzelf terugschieten (zeker omdat de gewrichtsvlakken bij een vinger vrij vlak zijn) maar je weet vantevoren niet of en wanneer dat gebeurt. Bovendien neemt de kans op (blijvende) schade toe naarmate een gewricht langer ontwricht is en doet het gewoon verrekte pijn tot hij netjes is teruggezet. Hoe dan ook moet je dus naar een arts voor diagnose en behandeling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100