Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan het dat ik na een half uurtje werken zo moe ben?

Ik heb sinds ongeveer een half jaar veel vermoeidheidsklachten, zowel lichamelijk als geestelijk. 's Ochtends sta ik redelijk fit op maar na een half uurtje lichamelijke arbeid ben ik enorm moe, heb ik spierpijn en tintelende armen en benen. Ook de ademhaling lijkt dan zelfs energie te kosten en voel ik een soort constante spanning in de buikstreek, en veel neiging tot zuchten. Dit duurt dan een paar uur voordat ik me weer een beetje normaal voel.

Ik ben met deze klachten al een aantal keren naar de huisarts geweest. De eerste keer doorgestuurd naar de internist maar die kon niks vinden. Bij een uitgebreid bloedonderzoek bleken er ook geen afwijkende waarden te zijn, behalve de vitamine B1 en B2 die twee keer zo hoog als nodig waren, maar dat zou mijn klachten niet kunnen verklaren volgens de huisarts. Zij gooit het nu op chronische vermoeidheid en daar heb ik moeite mee.

Mijn ritme is wel behoorlijk verschoven; 12.00-14.00 opstaan, 03.00-05.00 naar bed. Ik slaap licht, maar redelijk goed. Meestal doe ik even een dutje van 19.00 tot 20.00. Verder rook ik, en drink ik met mate. Eet redelijk gezond, slik extra vitamine D (was te laag, is nu 47).

Ik wordt behoorlijk beperkt door m'n klachten, en vraag me af of er mensen zijn die dit herkennen of er iets over kunnen zeggen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk als ik het zo lees, dat je gewoon niet geschikt bent voor die late diensten. Ons slaap-waakritme reageert nog steeds - zij het niet bij iedereen even sterk - op daglicht, en als je elke dag pas rond de middag opstaat en tegen de vroege morgen naar bed gaat, is het geen wonder dat je de hele dag totaal geen energie hebt. Sommige (ochtend)mensen wennen hier na een paar weken aan, maar sommigen nooit. En hoe beroerd het ook klinkt, dan is het wellicht toch de beste optie een ander beroep te kiezen, waarvoor je op tijd kunt opstaan en op tijd weer naar bed. Het is een fabel dat het niet uitmaakt wanneer je slaapt ALS je maar slaapt. De precieze dagdelen dat je slaapt en wakker bent, kunnen wel degelijk enorme invloed op je gezondheid hebben. Nog afgezien van het gegeven dat nacht- en ploegendiensten sowieso, ook als je er wel tegen kunt, een aanslag op je gezondheid zijn. Hoewel de neiging groot is te denken dat de overlast / problemen groter zijn bij wisselende diensten dan bij altijd 's nachts werken, is dat vermoedelijk toch niet waar. Uiteindelijk kom je gewoon domweg daglicht te kort, wat invloed heeft op de aanmaak van melatonine en je natuurlijke slaap-waakritme / bioritme.

Bronnen:
http://overpreventie.nl/ochtendmens-sjoeme...
http://www.gezondheidsnet.nl/hart-en-vaatz...
http://www.telegraaf.nl/gezondheid/actueel...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100