Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom mag een radioloog de uitslag van een nierscan niet direct geven aan de patient?

Moet dit altijd via de huisarts of alleen bij complicaties?

Weet jij het antwoord?

/2500

De radioloog is eigenlijk geen arts, maar alleen fotograaf. Hij moet de foto's bekijken of ze goed gelukt zijn en dan doorsturen naar de arts die e.e.a. heeft aangevraagd. De arts moet aan de hand van de foto's een diagnose stellen. Toegevoegd na 57 seconden: Foto - scan valt onder dezelfde noemer.

Op zich mag een radioloog dat wel. Radiologen zijn artsen en dus volledig bevoegd om diagnoses te stellen. De radioloog is voor zijn informatie voor een groot deel afhankelijk van wat de aanvragend arts hem vertelt. In de praktijk is deze informatie echter maar erg summier. Datgene wat er gezien wordt op de foto's moet geïnterpreteerd worden aan de hand van alle overige informatie. Een radioloog heeft dus heel vaak gewoon te weinig informatie om een diagnose te kunnen stellen. Als de radioloog geen diagnose heeft dan kan hij die natuurlijk ook niet mededelen. Het is overigens maar zeer de vraag of je geholpen bent door een radioloog. Meestal worden de onderzoeken gedaan door een radiologisch laborant of radiologisch medewerker. Deze bekijken de foto's wel om de kwaliteit ervan te beoordelen. Een ervaren laborant zal op zo'n foto doorgaans vast wel afwijkingen kunnen zien en mogelijk deze afwijkingen kunnen interpreteren. Dat betekent dat die laborant in de praktijk dus echt wel een idee heeft wat er aan de hand zou kunnen zijn. Laboranten zijn echter géén arts en mogen dus geen diagnose stellen. Het stellen van een diagnose is nu eenmaal een voorbehouden iets voor artsen. Als de laborant de foto's dus al kan interpreteren dan moet hij dus toch zijn mond houden. Anders heeft hij wettelijk gezien een diagnose gesteld en dat is dus niet toegestaan; hij is er dan zelfs tuchtrechtelijk voor aansprakelijk. De onderzoeken worden later door de radioloog uitgebreid bekeken, in ruimtes die daarvoor ook veel beter geschikt zijn. Pas dan wordt alle informatie op een rij gezet, zo nodig overleg gepleegd met de aanvragend arts. Al deze informatie leidt dan uiteindelijk (hopelijk) tot een diagnose. Er zijn ook situaties waarin de radioloog zelf onderzoek doet. In zo'n geval mag de radioloog dus wel degelijk vertellen wat er gezien wordt en zonder verder overleg verder onderzoek instellen of zelfs een behandeling geven. Dit laatste geldt natuurlijk alleen als het een radiologische behandeling betreft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100