Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waar kan een verhoogde zichtbare opname in of rond het bot bij een Spect CT scan op wijzen?

Ik heb een Spect CT scan gehad van mijn voeten in verband met een jaar bestaande pijnklachten in de rechtervoet. Tijdens de scan lichtte de rechtervoet op bepaalde plekken sterk op ten opzichte van de linkervoet. Dit komt door verhoogde opname van de radio-actieve stof. De radioloog liet alvast weten dat er duidelijk 'iets' aan de hand is. Ik heb eerder al een röntgenfoto, echo en MRI scan gehad. Alleen op de MRI scan waren afwijkingen te zien van de pezen bij de bal van de voet.
Wat voor uitslagen zijn mogelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het grote probleem van dit soort onderzoeken is dat ze erg gevoelig zijn voor het opsporen van problemen in de botten, maar ze zijn erg aspecifiek. Dat betekent dat er verschrikkelijk veel oorzaken zijn die een verhoogde opname geven. We kunnen dus eigenlijk niet verder gaan dan wat de radioloog al aangaf; er is 'iets' aan de hand, maar wat dat 'iets' is zal moeten worden uitgezocht. De meest voorkomende oorzaken zijn genezingsprocessen (bijvoorbeeld na een breuk), botopbouw (waarbij zwakkere plekken in de botten versterkt worden), ontstekingsprocessen (er zijn vele verschillende soorten ontstekingen en verschillende oorzaken van ontstekingen) en botkanker of uitzaaiingen van ander soorten kanker (al is de voet daar een vreemde plek voor.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100