Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hanteren ziekenhuizen een minimum leeftijd m.b.t. plaatsing van een kunstheup?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bestaat er een minimale of maximale leeftijdsgrens voor een heupprothese? In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan decriteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit. Bij jonge patiënten wordt getracht om het moment van implanteren van een prothese zo lang mogelijk uit te stellen. Dit heeft te maken met het feit dat een jonger iemand meestal veel actiever is en een langere levensverwachting heeft en de prothese dus èn langere tijd èn intensiever moet functioneren. Indien een patiënt een goede algemene conditie heeft, bestaat er geen bovengrens voor een heupprothese bij artrose.

Bronnen:
http://www.rijnlandorthopedie.nl/veelgeste...

Nee, in principe niet. Maar meestal zijn mensen die een kunstheup krijgen inderdaad boven de 50. Jonger een kunstheup plaatsen betekent in de regel dat hij nog wel eens zal moeten worden vervangen -en het is geen kleine operatie - en vaak zal dan geprobeerd worden met leef- en andere maatregelen (afvallen, fysiotherapie, beweging, voeding) de situatie te verbeteren of in elk geval tijd te rekken. Maar buiten slijtage zijn er natuurlijk meer redenen voor ernstige heupklachten, vaak aangeboren van aard (zoals heupdysplasie) en dan wordt wel degelijk ook bij veel jongere mensen wel overgegaan tot het plaatsen van een kunstheup. Maar omdat elke operatie een risico is, wordt er alles aan gedaan dat tot een minimum te beperken. De enige reden dus dat ziekenhuizen (of liefver : artsen) zo laat mogelijk een kunstheup plaatsen, is in het belang van de patient.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100