Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat te doen bij kleverige ontlasting?

Heb sinds een maand last van kleverige ontlasting. Wanneer ik het toilet wil doorspoelen, blijft alles kleven aan de rand. Verder is de kleur wel normaal.

Ook kan ik maar 2x per week naar toilet gaan.

Waaraan kan dit gelegen zijn?

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Plotselinge verandering in je ontlastingpatroon is eigenlijk altijd een aanleiding voor een bezoek aan de huisarts, al is het niet snel wat ernstigs. Kleverige ontlasting betekent meestal dat er wat teveel vet in je ontlasting zit en/of te weinig vezels. Ook een antibioticakuur kan je darmflora (tijdelijk) behoorlijk overhoop halen. Als de ontlasting verder goed van kleur is, niet te dun of te dik, geen bloed bevat en verder geen klachten oplevert en ook niet ineens heel anders ruikt, kun je het probleem vermoedelijk verhelpen door minder vetten en meer vezels tot je te nemen. Verandert dat niks, dan is toch de huisarts de volgende aangewezen stap. En ga vooral na of je : de laatste tijd heel anders bent gaan eten, medicijnen bent gaan gebruiken, veranderingen hebt van leefstijl, een nieuw drankje of voedingsmiddel hebt ontdekt, in het buitenland bent geweest, een dieet bent gaan volgen, veel stress hebt gehad en dergelijke. Dat zijn allemaal indicaties om te bepalen hoe dringend de situatie is. En : pijn is altijd een signaal. Als je op welke manier dan ook pijn hebt, stel een bezoek aan de dokter dan niet uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100